Foto: Lex Salverda AkkerbouwNieuws

Franse aardappelteler zit met hogere kosten

Franse aardappeltelers hebben dit seizoen weliswaar een redelijk goede opbrengst, maar worden geconfronteerd met hogere kosten.

De druk van phytophthora is nog nooit zo hoog geweest, wat voor met name boeren die minder middelen toepassen en biologische telers grote problemen oplevert. De boeren kunnen die kosten niet alleen opbrengen en moeten dat verderop in de foodketen terug kunnen halen. Die noodkreet komt van de Union Nationale des Producteurs de pommes de terre, de Franse organisatie van aardappeltelers.

Sommige telers zwaar getroffen

De UNPT schat de oogst aan consumptie-aardappelen op tussen de 6,4 en 6,9 miljoen ton. Bij de al geoogste vroege aardappelen liggen de opbrengsten op het vijfjaarlijks gemiddelde. “Gelukkig kon de meerderheid van de telers hun productie beschermen tegen de hoge phytophthoradruk. Maar boeren die maar zeer beperkt middelen gebruiken en biologische telers zijn zwaar getroffen door verliezen, soms zelfs van hun hele oogst.”

Innoverende oplossingen

De UNPT stelt daarom ‘dat we behoefte hebben aan een sterke sector die kan beschikken over innovaties op het gebied van de plantenbescherming en genetica teneinde de opbrengsten te garanderen. Die oplossingen bestaan. De UNPT eist van de politieke besluitvormers om pragmatisme te tonen, zowel vandaag de dag als morgen, tegenover die innoverende oplossingen om phytophthora en nieuwe risico’s vanwege de klimaatverandering te bestrijden. Als de telers op een termijn van vijf jaar niet beschikken over nieuwe methoden om risico’s te beheren dan worden die een ware bedreiging voor onze opbrengen en activiteiten en dus voor de voedingssoevereiniteit’.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin