<em>Foto: Ronald Hissink</em> AlgemeenNieuws

Frankrijk heeft snel voldoende bio-veevoer

Frankrijk teelt volgend jaar voldoende graan en ander veevoer om in de eigen behoefte te voorzien. Vanaf 2018 geldt dat ook voor granen voor de menselijke consumptie van biologische producten.

Dat voorspelt Coop de France, de koepel van de agrarische coöperaties in Frankrijk. Coop de France signaleert een ‘nieuwe golf conversies’ van conventionele naar biologische landbouw in de akkerbouw. ”Op dit moment hebben dit jaar al 3.200 boeren aangekondigd dat ze op biologisch over willen stappen, waarvan 650 graantelers,” zegt Christophe Lecuyer, voorzitter van de commissie biologie bij de organisatie.

In twee jaar naar biologisch

Vorig jaar moest Frankrijk 20 tot 30%van de binnenlandse behoefte aan biologische grondstoffen invoeren. Daarbij gaat het vooral om voer voor de pluimveehouderij, waar de biologische productie een sterke ontwikkeling heeft doorgemaakt. Coop de France stimuleert boeren op die vraag in te spelen en wijst er daarbij op dat het niet meer dan twee jaar kost ‘voordat je biologisch voer naar je afnemers kunt sturen’. Lecuyer: ”Wij vragen boeren dan wel zich bij een organisatie aan te sluiten. De markt is er, die moeten we niet verstoren door allemaal op eigen houtje te opereren.”

Een overzicht van de voerprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin