Premium
Een vracht pootaardappelen komt aan bij de consumptieteler. Het beste is om de pootaardappelen eerst twee dagen te laten acclimatiseren. Zet ze in een ruimte met voldoende lucht. - Foto's: Peter Roek AkkerbouwErvaring

Kunst van behoud van energie van pootgoed

Simon Overkleeft beoordeelt de pootaardappelen die zijn klanten geleverd krijgen. “De eerste indruk zegt al veel”, zegt hij. “Ik snijd een aantal door en kijk of ik gebreken zie.” Na aankomst op het bedrijf kan de kwaliteit veranderen. “Soms zie je twee weken na aankomst op het bedrijf dat de kwaliteit vermindert of dat gebreken tot uiting komen. Dat zijn redenen om te actie te ondernemen, evenals bijvoorbeeld te veel bovenmaatse knollen. Er volgt dan een expertisebeoordeling door de NAK.”

Gertjan van Dueren den Hollander kan zijn pootaardappelen in de mechanische koeling opslaan. “Ik wil de pootaardappelen vroeg ontvangen en ik poot niet eerder dan in april.” Het bedrijf heeft kisten genoeg om alle geleverde pootaardappelen op te slaan. Zo heb ik tijd om de pootaardappelen te behandelen zoals het nodig is.” In de mechanische koeling staan ook nog tafelaardappelen voor Nedato. “Simon komt geregeld de kwaliteit van die aardappelen beoordelen. We zijn daar samen verantwoordelijk voor.”

Wanneer kiemen een halve centimeter zijn, begint het draaien van die partij. Bij langere kiemen worden de knollen snel slap, ze verliezen te veel energie. Niet alle rassen verdragen draaien. Regina en Lady Anna zijn bijvoorbeeld gevoelig.

Doe pootaardappelen meteen na aankomst in schone kisten en laat ze daarna enkele dagen acclimatiseren in een cel of schuur die niet al te warm is. Houd valhoogtes beperkt, laat bigbags helemaal in de kist zakken bij het leeglopen. In een kieper wegzetten kan zonder kwaliteitsverlies hooguit een of twee dagen. In een bigbag die droog en op de wind staat, maximaal zeven dagen.

Na het draaien gaan de kisten terug in de mechanische koeling, met extra ventilatie om het vocht af te voeren. De optimale bewaartemperatuur verschilt per ras. Jazzy staat bij 4 graden, Agria bij 6. De temperatuur mag later in het voorjaar rustig oplopen. In maart gaan de pootaardappelen naar buiten, onder een overkapping. Het draaien gaat door tot het poten. De kiemen moeten ook dan niet te groot worden. Dat kost energie en er is risico op versmering, bijvoorbeeld van bacterieziek.

Er zitten al vroeg veel kiemen op de partij Jazzy van Van Dueren den Hollander. Het is half februari, dus deze partij is al klaar om te draaien. De topspruit en andere grote kiemen breken dan af. Het pootgoed maakt meer en nieuwe kiemen. Overigens is deze partij op dit moment in een perfect stadium om te poten. Kiemen groter dan een halve centimeter kunnen bij het poten wel afbreken, maar de kleinere kunnen vlot weggroeien.

Beheer
WP Admin