Foto: Andrea Disco RundveeNieuws

Fonterra verlaagt prognose melkprijs 20 cent

Fonterra verlaagt de melkprijsvoorspelling met 20 dollarcent tot een gemiddelde van NZD $ 8,30 per kilo MilkSolid (MS), in een range van NZD $ 8,00 tot NZD $ 8,60 per kilo MS.

Omgerekend in euro’s daalt de melkprijs naar ongeveer € 36,30 per 100 kilo melk.

Tekst gaat door onder grafiek

Daling vraag zuivel

Miles Hurrell, CEO van Fonterra zegt dat de verlaging van de voorspelling het gevolg is van een daling in de vraag naar zuivelproducten op de korte termijn. Hij ziet dat de prijzen van zuivelproducten ten opzichte van februari zijn gedaald, of gelijk gebleven. Mageremelkpoeder daalde zo’n 7% in prijs en die van vollemelkpoeder bleef achter op eerder afgegeven verwachting.

De daling van de melkprijs wordt veroorzaakt door een tegenvallende vraag vanuit China naar vollemelkpoeder en een stijgende melkproductie op het noordelijk halfrond.

Om leden-melkveehouders tegemoet te komen verhoogt Fonterra vanaf april de voorschotmelkprijzen. Daar is volgens Hurell ruimte voor, want het zuivelconcern verwacht een stevige winst voor dit jaar. In mei maakt Fonterra de melkprijsverwachting voor 2023-’24 bekend, waarvoor nog steeds positieve verwachtingen worden uitgesproken.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin