Foto's: Henk Riswick RundveeFoto

Fokken op sterk beenwerk Belgisch Witblauwen

Hein Steenbreker (75) fokt samen met zijn vrouw Ans (74) in Doetinchem (Gld.) graag Belgisch Witblauwe kampioenen. Onlangs werd hun koe Van de Koekendaal Tessa kampioen op de regionale fokveedag Geffen. Ze hebben 8 koeien en 2 pinken op 5,25 hectare grond.

Het vee van Steenbreker is vernoemd naar het nabijgelegen natuurpark de Koekendaal.

Een luchtfoto van het kleinschalige vleesveebedrijf van Steenbreker. “De fokkerij van Belgisch Witblauwen blijft voor ons een hobby, waar we veel plezier aan beleven”, zeggen Hein en Ans Steenbreker.

De kampioenskoe Van de Koekendaal Tessa (v. Hazard) in Geffen. De jury prees de uiterst sterk stappende Tessa ook om haar breedte en gewicht.

Margo, de pink en dochter van Tessa, werd reservekampioen in Geffen.

Net als haar moeder Tessa heeft Margo ook sterk beenwerk.

Dit schildje aan de muur is getuige van deelname aan de Nationale Vleesvee Manifestatie in 2019 in Zwolle, waar Van de Koekendaal Fleur (v. Sheriff) rubriekswinnaar en reservekampioen vrouwelijk tot zes maanden werd.

Steenbreker doet al jaren mee aan keuringen in Enter, Hulshorst, Schagen, Rhenen en Zwolle. Iets verder van huis weidt hij nog zes koeien.

Steenbreker fokt op goed beenwerk, omdat de laatste jaren Belgisch Witblauwe koeien steeds luxer en zwaarder zijn geworden.

De stieren Kimono en Hazard vererven sterk beenwerk. Daarnaast gebruikt hij graag rietjes van onder andere Heroic, Argan, Darko, Vidal, Riant en Haliba. “Heroic gebruik ik om de breedte in de voorhand te houden.”

Kampioenskoeien-moeder Tessa met dochter Margo in de wei. Voor een goede spierontwikkeling laat Steenbreker zijn vee zo veel mogelijk buiten lopen. Van half april tot medio november.

De twee pinken van Steenbreker. De lichte vaars op de voorgrond heet Femke en is een dochter van Margo en Heroic. De andere pink heet Presley en is een dochter van Hetty 68 en stier Jetset.

De pinken krijgen vanaf twee weken leeftijd onbeperkt Allmashbrok bijgevoerd.

Allmash is smakelijk en bevat 18% ruw eiwit. Dat is nodig voor een goede spierontwikkeling en groei.

Voor conditiebehoud voert Steenbreker al zijn vee bij met Allmash, ook zijn koeien, die in de winter op een grupstal staan.

Hein schept er niet over op, maar ondertussen is hij trots op zijn vee en geniet hij samen met zijn vrouw Ans van hun prijzen voor hun passie, het fokken van kampioensdieren.

Beheer
WP Admin