Zo leverde familie Pardijs de FE35 in voor de Extreme make-over competitie. MechanisatieFoto

Ferguson FE35: uit de roest herrezen

Eind vorig jaar won akkerbouwer André (46) Pardijs uit Voorst (Gld.) een Massey Ferguson Extreme make-over t.w.v. €10.000. Die is inmiddels uitgevoerd. Zijn FE35 staat er weer bij als nieuw.

De make-over was vorig jaar dé lezersactie naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van het magazine TREKKER. Die kende tijdens de Wintershow van Mechan Groep in Achterveld (Utr.) zijn voorlopige finale: André’s Ferguson FE 35 kwam als winnaar uit de bus. De trekker werd in 1969 jong gebruikt gekocht door de opa van André, die toen nog een gemengd bedrijf had. De Ferguson laadde vooral bietenkoppen als veevoer. “Dat deden we met een grasvork aan de voorlader. Ik heb er altijd versteld van gestaan dat het toen al kon met die voorlader en hydrauliek. En hij liep altijd”, weet vader Jan Pardijs zich nog te herinneren.

Later schakelde het bedrijf over op puur akkerbouw, vandaag de dag zo’n 50 hectare. Zwaardere trekkers namen het werk al snel over. De Ferguson verdween achter in de schuur, zoals dat dan gaat.

Veel nog te bestellen

Inmiddels is de opknapbeurt klaar. Van Hamersveld lmb in Barneveld voerde deze revisie uit in opdracht van MF-importeur Mechan Groep. Veel nieuwe onderdelen voor de oudjes liggen zo op de plank. Henk: “De onderdelenvoorziening voor dit soort oudere trekkers is bij MF goed geregeld. Veel is nog gewoon origineel te bestellen bij de importeur en ligt vaak zelfs op voorraad!” Na vele uren werk is de trekker nu klaar. Als uit de roest herrezen staat hij er weer bij als nieuw. Toch, het optische werk was een peulenschil in vergelijking met wat er onderhuids allemaal is gereviseerd. Tot in de achterbrug werden lagers en keerringen vervangen. Ook de motor onderging een revisie, evenals veel componenten.

Lees in het komende nummer van TREKKER wat er exact gedaan is. Je kunt de trekker ook zelf in het echt bekijken tijdens de Mechan Groep Wintershow, op 28 en 29 december aanstaande. Adres: Hessenweg 164 in Achterveld.