Met de joystick bestuur je de trekker met de linkerhand. Het idee achter joystick-besturing is dat je vooral veel minder schouderbewegingen hebt bij klussen waarbij je veel aan het stuurwiel draait – zoals tijdens voorladerwerk. - Foto’s: Bob Karsten MechanisatieNieuws

Fendt komt met joystick-besturing voor trekkers

De Duitse machinefabrikant Fendt komt met joystick-besturing voor trekkers, waarbij je stuurt middels een joystick in je linkerhand. Deze optie is ook als opbouwkit verkrijgbaar en vooral bedoeld voor voorladerwerk.

Met name voor trekkers die gebruikt worden met een voorlader, komt Fendt nu met een joystick-besturing. Het gaat om een linker armleuning met op het eind een joystick, die via Isobus aangesloten wordt. Eenmaal aangesloten en het stuursysteem geactiveerd – waardoor de rijsnelheid beperkt is tot 25 km/u – kun je sturen met de joystick.

Het idee achter de joystick is dat deze vooral veel schouderbewegingen beperkt. De joystick werkt volgens Fendt comfortabeler tijdens klussen waarbij je anders veel aan het stuurwiel draait, zoals voorladerwerk. Dit soort besturingssystemen worden ook wel gebruikt in wielladers.

Lees verder onder de foto

De joystick is voorzien van knoppen waarmee je de rijrichting kunt kiezen en de gps-stuurautomatiek kunt activeren (bovenop).
De joystick is voorzien van knoppen waarmee je de rijrichting kunt kiezen en de gps-stuurautomatiek kunt activeren (bovenop).

Ook als retro-fitpakket

De joystick is voorzien van knoppen om de rijrichting te kiezen en om gps-besturing te activeren. Op het beeldscherm kun je de stuuragressiviteit instellen en kiezen of de wielen wel of niet automatisch naar de middenpositie terugkeren.

De joystick-besturing kost ongeveer € 5.000. Vanaf november is deze besturing optioneel leverbaar op nieuwe trekkers en als retro-fitkit voor trekkers met FendtOne-bediening, van 500- tot 1000-serie.

Beheer
WP Admin