Leden-varkenshouders kunnen vlees of voer afleveren bij Lintjeshof, die dan in het laboratorium een PCR-test uitvoert. - Foto: Bert Jansen VarkensNieuws

FDF-leden gaan vlees en voer testen op AVP

FDF Team Varkens wil extra maatregelen om de risico’s op insleep van Afrikaanse Varkenspest (AVP) te verkleinen. Na gesprekken met de NVWA heeft Team Varkens maandag een overeenkomst met dierenartsenpraktijk Lintjeshof gesloten om zelf PCR-testen te nemen van varkensvlees, voer en grondstoffen uit risicogebieden.

Team Varkens waarschuwde de afgelopen weken al voor het mogelijke insleeprisico via producten uit risicogebieden als Polen, Hongarije en Slowakije. De import van varkensvlees uit dergelijke gebieden is het team een doorn in het oog, daarom werd opgeroepen tot een importstop.

Vorig jaar werd uit Chinees onderzoek bekend dat het AVP-virus langere tijd in al dan niet bewerkt vlees kan overleven. De rol van voer en voergrondstoffen is niet helemaal duidelijk. In China zijn meerdere gevallen toegewezen aan vervuild voer maar daar wordt nog veel swill gevoerd.

Naar Lintjeshof brengen

Om de vinger aan de pols te houden of geïmporteerde producten daadwerkelijk virusvrij zijn roept FDF nu leden-varkenshouders op zelf vlees, voer en losse grondstoffen te testen. Dit kan door circa 200 gram vlees of voer af te leveren bij Lintjeshof, waar vervolgens in het laboratorium een PCR-test wordt uitgevoerd.

De kosten voor een dergelijke test liggen volgens Team Varkens-voorzitter Roy Nilessen op een paar tientjes. FDF-leden krijgen daar nog korting over. Over controle op geïmporteerd varkensvlees zijn de FDF-ers nog altijd in gesprek met de NVWA.

Uitslagen bewaren

Varkenshouders die voer of voergrondstoffen laten testen wordt geadviseerd de uitslagen minimaal 6 maanden te bewaren. Daarnaast wordt een brief verspreid die voerleveranciers zouden moeten ondertekenen, waarmee de voerleverancier aangeeft verantwoording te nemen voor veilig voer en de aansprakelijkheid voor mogelijke schade door insleep via voer op zich te nemen.


Nieuwsbrief varkensgezondheid

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen varkensgezondheid.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin