Tarweoogst in de buurt van Nieuw-Beerta in het Oldambt (Gr.) - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

FAO verhoogt oogstraming tarwe

Wereldvoedselorganisatie FAO verhoogt haar oogstverwachting voor tarwe dit seizoen. De organisatie gaat nu uit van een totale productie van 785,1 miljoen ton en dat is 4 miljoen ton meer dan de raming van een maand geleden.

De tarwevoorraden aan het begin van dit seizoen worden een fractie groter ingeschat. Het resultaat hiervan is dat de totale beschikbaarheid aan tarwe in de wereld wordt geraamd op 1.100,7 miljoen ton. Dat betekent dat er dit seizoen iets meer tarwe zal zijn dan vorig seizoen. Dat is opvallend want toen was sprake van een recordoogst met meer dan 800 miljoen ton.

Voorraden tarwe groeien

De eindvoorraad steeg vorig seizoen voor het eerst tot boven 300 miljoen ton. Uiteindelijk viel de voorraad net iets groter uit dan 315 miljoen ton. Dit seizoen gaat daar niet voor onderdoen, blijkt uit de jongste raming van FAO. Daarmee groeien de tarwevoorraden in lijn met de productie en consumptie van tarwe.

Als over een langere periode wordt gekeken, zien we dat de tarweconsumptie in de afgelopen tien jaar met zo’n 100 miljoen ton is toegenomen. De productie laat eenzelfde, weliswaar grilligere lijn zien. De voorraden aan het einde van het seizoen zijn in deze periode toegenomen van zo’n 200 miljoen ton tot tegenwoordig 315 miljoen ton.

Stijging verhouding tussen voorraad en consumptie

De verhouding tussen voorraad en consumptie is ondertussen gestegen van zo’n 30 naar 40%. Dat laatste betekent dat de tarwevoorraden de laatste seizoenen voldoende zijn om voorafgaande aan het oogstseizoen al te zijn verzekerd van 40% van de wereldwijde behoefte aan tarwe.

De wereldwijde handel in tarwe stagneert de laatste jaren op een niveau van rond 200 miljoen ton. Deze hoeveelheid is wel zo’n 50 miljoen ton groter dan tien jaar geleden.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin