Foto: Canva RundveeNieuws

Europese melkprijs stijgt verder in januari

De gemiddelde Europese mekprijs komt in januari uit op € 43,44 per 100 kilomelk. Dat is een stijging van € 1,30 in vergelijking met een maand eerder.

Dat blijkt uit de EDF-ZuivelNL Internationale Melkprijsvergelijking. Daarbij is deze maand het Belgische Laiterie des Ardennes (LDA) een nieuwkomer op de lijst. Overigens is het verschil in de melkprijs met januari 2023 nog een ruime € 10 per 100 kilo.

Bijna alle melkprijzen hoger

Volgens het rapport is er bij bijna alle Europese zuivelondernemingen een plus genoteerd. De grootste prijswijziging is bij Dairygold, waar de melkprijs bijna € 4 hoger uitkomt dan een maand eerder. Daarvan is het grootste deel extra toeslagen. Ierse leveranciers krijgen in januari € 41,64 per 100 kilo melk uitbetaald.

Het Franse Danone, dat in de top drie staat voor hoogste melkprijzen verhoogt deze voor de eerste maand van dit jaar met bijna € 3 en komt uit op € 46,26 per 100 kilo melk.

Best betalende zuivelfabriek

De best betalende zuivelfabriek is Capsa Food uit Spanje dat voor de tweede maand op rij boven de € 50 uitbetaald. Met een kleine verlaging komt het uit op € 50,08 per 100 kilo melk.

Een grotere daling is voor FrieslandCampina met € 1,39, waardoor de berekende prijs uitkomt op € 43,42. Zuivelfabrieken in België en Duitsland blijven hier nog onder. DMK heeft de melkprijs staan op € 42,87 en Milcobel en LDA staan nog wat lager op de ranglijst.

Buiten Europa is de eiwitprijs in de Verenigde Staten verlaagd, waardoor de uitbetaalde melkprijs € 35,56 per 100 kilo bedraagt. Dat is een daling van zo’n € 2. Bij het Zwitserse Emmi krijgen leveranciers ruim € 71 voor 100 liter geproduceerde melk. De verwacht melkprijs van Fonterra is in februari naar boven bijgesteld en is met terugwerkende kracht voor het seizoen 2023-’24 aangepast. De prijs ligt omgerekend op € 33,54 per 100 kilo melk.

Voor de berekende melkprijzen gaat de Melkprijzenvergelijking uit van 4,2% vet en 3,4% eiwit bij een jaarleverantie van 1 miljoen kilo melk per jaar en zijn de prijzen exclusief btw.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin