RundveeNieuws

Europa vergroot rundvleesexport met bijna 20 procent

Brussel – De Europese rundvleesexport is in het eerste kwartaal van 2015 met ruim 18 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De waarde van de export steeg zelfs met een derde, ondanks de Russische boycot.

Dit blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Rusland was jarenlang een grote en stabiele afnemer van Europees rundvlees. Zonder de Russische markt hadden veel koeienslachterijen het in de voorbije jaren erg moeilijk gehad. Toch blijkt het verlies van deze markt de export nu niet te deren.

Vooral Hongkong, Libanon, Ivoorkust en Ghana zijn nu grote afnemers. De Turkse markt, die enkele jaren geleden ook groot was, is eveneens flink gekrompen. Deze markt vraagt, net als de Libanese en Algerijnse markt, vooral levende dieren die ter plekke worden geslacht.

In het eerste kwartaal van dit jaar werd 133.000 ton rundvlees geëxporteerd, tegenover bijna 112.500 ton in dezelfde periode vorig jaar. Door vooral de gedaalde koers van de euro tegenover de dollar en veel andere muntsoorten steeg de waarde van de export echter veel sterker. Die ging van ruim €301 miljoen naar meer dan €403 miljoen.

De import bleef qua volume vrijwel gelijk aan die in het eerste kwartaal van 2014. De EU importeerde ruim 73.000 ton rundvlees. Vanuit Uruguay en met name Brazilië daalde de invoer, maar door een iets grotere import vanuit Argentinië, de Verenigde Staten, Chili en Botswana bleef de totale import toch vrijwel gelijk. De importwaarde steeg van €393 miljoen euro naar €468 miljoen.

Het grote verschil in waarde tussen export en import wordt verklaard uit het feit dat de EU vooral duur rundvlees van hoge kwaliteit importeert en vooral goedkoop rundvlees exporteert, met name van gepensioneerd melkvee.

Beheer
WP Admin