Voor teelt van voedergewassen zoals de hier geloste veldbonen zou braakland ingezet kunnen worden. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

EU zint op marktmaatregelen door oorlog Oekraïne

Vervroegde uitbetaling van de inkomenssteun, inzetten van braakland voor de teelt van voedergewassen en het openen van de private opslag voor varkensvlees behoren tot de maatregelen die de Europese Commissie overweegt in reactie op de gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne.

De Europese Commissie heeft een zogenoemd non-paper voorgelegd aan de lidstaten. De landbouwministers van de EU-lidstaten gaan maandag praten over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

Voorraden voer en voedsel

De Europese Commissie denkt aan twee marktmaatregelen. Een daarvan is een uitzonderlijke maatregel bij marktverstoringen. Doel van de ingreep is om marktverstoringen zo veel mogelijk te dempen of zo mogelijk te voorkomen. Instrumenten die de Europese Commissie daarbij heeft zijn onder meer het opschorten van invoerrechten of invoerquota. De Europese Commissie bekijkt ook de noodzaak om de informatie over de aanwezige voorraden aan voer en voedsel preciezer in beeld te krijgen door lidstaten daarover maandelijks te laten rapporteren.

Lees ook: Maatregelen voor versterking voedselketen in de maak

Private opslag voor varkensvlees

Het plan om private opslag voor varkensvlees in te stellen heeft al eerder op tafel gelegen, ook toen er nog geen oorlog in Oekraïne was.

Verschillende lidstaten stellen voor om braak gelegde gronden in ecologische focusgebieden in te zetten voor de teelt van eiwitgewassen of voor begrazing. In Nederland is dat niet aan de orde, maar landbouwminister Henk Staghouwer zal zich bij de landbouwraad constructief opstellen tegenover die wens van andere lidstaten.

Voorschotten op inkomenssteun

Verder stelt de Europese Commissie voor om de vervroegde en verhoogde uitbetaling van voorschotten op de inkomenssteun toe te staan van de directe betalingen. Dat zou dan kunnen vanaf 16 oktober.

De Europese Commissie heeft al eerder bij de lidstaten de vraag voorgelegd of het zinvol is tijdelijk staatssteun toe te staan – onder andere in de agrarische sector – om de Europese economie te ondersteunen. De Europese Commissie wil lidstaten de mogelijkheid geven om bedrijven en sectoren die zwaar getroffen worden te ondersteunen, dat heeft onder andere betrekking op steun voor meerkosten door uitzonderlijk hoge gas- en elektriciteitsprijzen.

Reacties

  1. Even een correctie op de reactie van Eric Hubers: er is geen ideologie bij tappcoalitie om geen dieren meer te eten, alleen in de fantasie van Eric Hubers. Vlees eten is prima, alleen iets minder en zolang er maar een eerlijke prijs voor wordt betaald. Voor de boer, maar ook alle milieukosten betalen per kg vlees. Dat doen we ook bij energie met CO2 beprijzing, niet zo gek toch? Als zelfs de directeur van Rabobank voor een heffing op vlees pleit vorige maand bij radio 1 en terugsluis van het geld naar boeren voor CO2-reductie, wie is dan realistisch?

    1. Moeten we dan ook milieutaks betalen voor een bosje bloemen? Of voor een banaan of kiwi? Wat dacht je van koffie of thee? Ik eet graag champignons en ze zijn soort van vegetarisch, maar ze groeien allemaal op dierlijke mest en dat is prima! Wat wordt er bedoeld met iets minder vlees? Eén dag in de week geen vlees, of nog maar een dag in de week vlees? De directeur van de Rabobank heeft de wijsheid heus niet in pacht!
      Een bank die er goed aan zou doen om een beter feitenrelaas te presenteren aan het Nederlandse publiek in plaats van zogenaamd duurzame bedrijven goedkoop te financieren als windowdressing naar politiek en maatschappij. Tegelijkertijd investeren ze heel graag in het (verre) buitenland in grootschalige moderne bedrijven, growing a better world together! De huidige landbouwpraktijk kan altijd verbeteren, maar is al het resultaat van optimalisatie van grondstoffen en voorzien in behoefte.
      Het sturen met een vleestaks is rondpompen van geld (wat altijd veel geld kost), waarbij het uit te delen geld altijd op de verkeerde plek terecht komt.
      Eet Jeroom Remmers iets minder vlees? Of eet hij geen vlees? En waar is zijn vleesconsumptie dan precies op gebaseerd, qua volume, qua duurzaamheid?
      Eerlijke en volledige onderbouwingen, dat is wat de duurzaamheidsdiscussie nodig heeft! Daarbij moet er rekening mee worden gehouden, dat het een feit is dat niet het gewenste gedrag zal worden overgenomen en er dus vraag blijft naar vlees, bloemen en champignons naar eigen goeddunken

  2. Ton

    Laat ze in ieder geval de varkens jonger afmesten in Europa,dat scheelt in hoeveelheid voer en voederconversie,dus minder grondstoffen,lagere kostprijs,minder vlees,dus hogere prijs evenals een hogere biggenprijs

  3. Goed dat de EU maatregelen neemt om gevolgen van de oorlog op te vangen. Maar er ontbreekt een maatregel die veel effect heeft: beleid om vleesconsumptie op korte termijn te verlagen, zodat er areaal vrijkomt voor productie van graan voor humane consumptie. Dat dempt de enorm hoge graan en broodprijzen voor consumenten binnen en buiten Europa die dreigen te ontaarden in honger voor miljoenen mensen en nieuwe migratie stromen uit het midden oosten en noord afrika. O.a. Kees Huizinga, Nederlandse boer uit Oekraine, waarschuwde daar vorige week al voor bij Jinek en in andere media. TAPP Coalitie schreef daarom deze brief aan EU ministers en commissarissen, waar Huizing het mee eens is: deze reactie is automatisch gemodereerd

    1. Hier ben ik het helemaal NIET mee eens! Jeroom wil iedereen van het vlees af hebben en lobbyt daar al jaren voor middels het invoeren van een vleestax. Verschillende diersoorten en de mens hebben tezamen een optimale benutting van plantaardige grondstoffen. Met de mens aan het eind van de voedselketen is het keihard nodig om ook dieren te eten die plantaardige grondstoffen, die de mens niet (optimaal) kan of wil verteren, te kunnen benutten. Lang niet alle tarwe of andere producten van het land zijn geschikt voor humane consumptie. De ideologie om geen dieren te eten overheerst bij de TAPP coalitie en leidt tot idioterie als ze hun zin zouden krijgen. Het wordt hoog tijd dat er op een realistische manier naar dit hele verhaal wordt gekeken en niet vanuit een ieders eigen ideologie!!!

    2. Als er al een tekort aan kunstmest dreigt wil jij er ook nog eens een mest te kort gaan reëren, als jij volgend jaar al honger wilt hebben in europa moet je dat vooral gaan verkondigen!! Of dacht je dat planten alleen groeien van zon en regen……

    3. Zonder dierlijke mest, groeit er niks of te wel
      Zonder dieren geen vegetariërs!!!!

  4. De structuur binnen de landbouw moet veranderen .
    Iedereen ziet toch dat de productieketen te lang is .
    1 idioot in deze keten en onze hele productie stort in .
    Iedereen ondervind nu aan den lijve hoe verslaafd we zijn aan goedkope energie en grondstoffen .
    Oorzaak globalisering

    1. Nee het laat zie dat er nog niet gek veel voorraad van grondstoffen op de wereld is!
      En dat als verduurzamen gelijk blijft staan aan minder productie en ontrekking van landbouw grond die ze natuur maken krijgen we vroeg of laat honger

  5. ik stel voor wilde varkens, reeen en edelherten te jagen voor menselijke consumptie en niet te laten verscheuren door wolven. Wolven die meer wild doden dan opvreten. Laat het mes aan twee kanten snijden door gebruik te maken van de productie, die ontstaat door onderhoud van wild terreinen / natuurgebieden.

  6. Als ik eerder m’n betalingsrechten (GEEN inkomenssteun) ontvang, groeit er dan meer tarwe of mais ??
    Nee, dan moet je stoppen met onzinnige beperkingen van bemestingsnorm; dan moet je NIET van de Hedwigpolder of Noordwaard een natuurgebied maken. Nee, dan moet je de Oostvaardersplassen omvormen en het Markermeer leeg pompen en er landbouwgrond maken…

  7. Nederland snapt het niet, zal denk ik toch eerst te laat moeten zijn voor de overheid het gaat snappen, scheelt voor hun dat ze leuk salaris hebben

Beheer
WP Admin