Oogst van koolzaad. - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

EU verwacht recordoogst aan oliezaden

De Europese Unie rekent dit jaar op een nieuwe recordproductie in de oogst van oliezaden. Er worden vooral meer zonnebloemen en sojabonen gezaaid, maar ook het areaal koolzaad neemt toe. Dat meldt de Europese Commissie in haar voorjaarsprognose.

Het areaal zonnebloemen neemt dit jaar naar verwachting met 10% toe tot 4,8 miljoen hectare. De Europese Commissie schrijft deze toename toe aan de tijdelijke ontheffing voor verplichte braak. Daarnaast zal het areaal zonnebloemen ook toenemen ten koste van de teelt van korrelmais in sommige droogtegevoelige gebieden. Onder normale weersomstandigheden levert de uitbreiding van de teelt een oogst op van zo’n 10,9 miljoen ton. Dat betekent een toename van 18% ten opzichte van 2022.

Meer koolzaad en sojabonen

De koolzaadproductie in 2023 wordt ingeschat op 19,8 miljoen ton. Dat betekent een toename van 1% ten opzichte van de 19,6 miljoen ton die afgelopen jaar is geoogst. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde ligt de oogstraming van dit jaar 15% hoger. Relatief hoge prijzen tijdens de inzaaiperiode vorig jaar hebben ertoe geleid dat zo’n 6 miljoen hectare is ingezaaid met winterkoolzaad.

De teelt van sojabonen neemt volgens de laatste inschatting van de Europese Commissie toe tot 1 miljoen hectare. Daarmee is het areaal 6,4% groter dan het 5-jarig gemiddelde.

Zelfvoorzieningsgraad stijgt

De totale productie aan oliehoudende zaden neemt zodoende onder normale omstandigheden met 7% toe tot een nieuw record van 33,6 miljoen ton. De Commissie rekent er dan ook op dat dit de import van olie en meel van oliehoudende zaden zal drukken en de zelfvoorzieningsgraad in de EU zal stijgen.

Reacties

  1. Nog twee droge maanden en alle verwachtingen kunnen naar de prullenbak. Ook Rusland is zijn graanvoorraad aan het volleggen. Dat betekent volgens mij snode russische plannen.

Beheer
WP Admin