Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

EU verlaagt oogstprognose aardappelen in Frankrijk

De Europese opbrengstprognose van aardappelen in Frankrijk is verder verlaagd. In Polen is de verwachting van de aardappelproductie daarentegen iets opgeschroefd.

De Europese gewasmonitoring houdt de totale opbrengstraming van aardappelen gelijk ten opzichte van vorige maand. Gemiddeld komt de aardappelopbrengst in de Europese Unie dit jaar op 33,4 ton per hectare. Dat is 2% minder dan het 5-jarige gemiddelde en 8% minder dan vorig jaar. Dat meldt de Europese onderzoekscommissie JRC in de oktoberuitgave van het maandrapport Mars.

Aardappeloogst in Frankrijk

De aardappeloogst in Frankrijk werd in augustus nog geraamd op 40 ton per hectare. Een maand later is de verwachting verlaagd naar 39,2 ton. De oktoberraming valt nog lager uit en blijft steken op 38 ton per hectare. Daarmee is de hectare-opbrengst in Frankrijk 8% kleiner dan het gemiddelde in de afgelopen vijf jaar en 9% kleiner dan vorig jaar.

Polen

In Polen is de opbrengstverwachting juist in opwaartse richting aangepast. De Europese gewasmonitoring ging eerst uit van 27,1 ton per hectare en mikt nu op 1 ton meer; 28,1 ton per hectare. Daarmee oogst Polen bovengemiddelde opbrengsten (+3%). Ten opzichte van vorig jaar zijn de opbrengsten wel kleiner (-7%).

Nederland: 41,3 ton per hectare

In Nederland schat de onderzoekscommissie de aardappeloogst op 41,3 ton per hectare. Dit is net een fractie minder dan de 41,8 ton per hectare die gemiddeld in de afgelopen 5 jaar is geoogst. Vorig jaar kwam gemiddeld 42 ton per hectare van het land en daarmee vergeleken valt de oogst dit jaar volgens deze apportage 2% lager uit.

Opbrengstdaling in Duitsland

De opbrengstdaling in Duitsland ligt meer in lijn met die in Duitsland, aldus de onderzoekscommissie. Voorlopig mikt men daar op een oogst van 38,1 ton per hectare en dat is 8% minder dan gemiddeld en 13% minder dan vorig jaar.

Beheer
WP Admin