Premium
freelance redacteur
Na droging schoont deze machine het boekweitzaad door lichte delen af te zuigen en het dan te zeven, waardoor onkruidzaad eruit valt. Foto: Jan Willem van Vliet
Overzicht van de strokenteelt van Sijbenga met verschillende gewassen. Deze methode past goed op BD-bedrijven om via natuurlijke weg schadelijke insecten te bestrijden. Foto: Jan Willem van Vliet
Het toegangsbord op het erf maakt duidelijk dat Sijbenga naast akkerbouw ook pluimvee heeft. Foto: Jan Willem van Vliet
“Gemiddeld brengt boekweit 2 ton zaad per hectare op, dit jaar is het waarschijnlijk minder. Bij telers op kleigrond is een opbrengst van 3,5 ton per hectare haalbaar”, zegt Kees Sijbenga. Foto: Jan Willem van Vliet
De teelt van boekweit heeft veel voordelen. Het heeft weinig bemesting nodig en geen gewasbeschermingsmiddelen. Boekweit verbetert ook de biodiversiteit. Het gewas bloeit snel na zaaien en blijft minimaal twee maanden bloeien, en dat trekt heel veel insecten en vogels aan. Foto: Jan Willem van Vliet
Kees Sijbenga heeft nog een aantal bigbags met boekweitzaad op voorraad. Hij levert het af zodra afnemers, zoals Land van Ons en de biologische groothandel, weer nieuwe voorraad nodig hebben. Foto: Jan Willem van Vliet
In 2015 kreeg de Drentse boer een prijs voor de mooiste kippenuitloop van Nederland. Foto: Jan Willem van Vliet
De stal voor 300 leghennen. Dit was de eerste tak die naar biologisch is omgeschakeld. In 2020 besloot Sijbenga om het gehele bedrijf om te schakelen naar een biologisch-dynamische werkwijze. Foto: Jan Willem van Vliet