AkkerbouwAchtergrond

Enorme Australische bui

De vorige week werd weer regen voorspeld in het oosten van Australië. En inderdaad er kwam regen. Echter, zéér plaatselijk.

Eindelijk, regen! De noordkant van de boerderij kreeg in 20 minuten 40 millimeter. De regen ging gepaard met veel hagel. De tarwe die boven de grond stond, werd dan ook redelijk beschadigd. Ook verschillende bomen gingen tegen de vlakte. De andere helft van de boerderij kreeg minder dan 1 millimeter water.

Australische winter

Volgens de lokale bevolking komt dit zelden voor in de winter. De winter hier is trouwens wat anders dan ik gewend ben. De normale temperatuur is bij zonsopgang enkele graden boven 0. Ongeveer 4 uur later is het dan onder een staalblauwe lucht rond 15 graden met een maximum van 20 tot 25 graden.

Altijd in korte broek

Ik vind het altijd een amusant gezicht dat veel Australische mannen het hele jaar met een korte broek blijven lopen. Wel trekken ze ’s morgens een trui aan en zetten ze een wollen muts op voor de eerste uren van de dag. Ze vinden het met 10 graden verschrikkelijk koud. Vorst komt alleen voor in de dalen en in het binnenland.

Nooit sneeuw gezien

Onze trekkerchauffeur heeft nog nooit sneeuw aangeraakt. Sneeuw heeft hij alleen op tv gezien en dat wil hij ook graag zo houden. Hij denkt er dan ook zeker niet aan naar het zuiden te gaan waar nu ski-mogelijkheden zijn in de bergen.

Beheer
WP Admin