Foto's: Henk Riswick PluimveeFoto

Eierlokaal sluitstuk van renovatie

De familie Smid in Heemsterveen heeft hun legpluimveebedrijf gerenoveerd en toekomstbestendig gemaakt.

Het hele bedrijf voldoet aan de eisen voor 1 en 2 sterren Beter Leven-keurmerk. ‘Pluimveehouderij’ schreef er al eerder over toen de verbouwing nog niet geheel klaar was. Inmiddels is ook het nieuwe eierlokaal in gebruik genomen.

 • In het nieuwe eierlokaal staat behalve een enkele jaren geleden aangeschafte Prinzen Speed-inpakker, een dit jaar nieuw gekochte Kletec Ant30-pelletizer. Er is ruimte voor opslag van 40 à 50 pallets. - Foto's: Henk Riswick

  In het nieuwe eierlokaal staat behalve een enkele jaren geleden aangeschafte Prinzen Speed-inpakker, een dit jaar nieuw gekochte Kletec Ant30-pelletizer. Er is ruimte voor opslag van 40 à 50 pallets. – Foto’s: Henk Riswick

 • Voor het nieuwe eierlokaal heeft de eierautomaat een nieuwe plek gevonden. De huisverkoop levert een leuke bijverdienste op, mede door de ligging nabij de doorgaande weg van Hardenberg naar Slagharen in toeristisch gebied.

  Voor het nieuwe eierlokaal heeft de eierautomaat een nieuwe plek gevonden. De huisverkoop levert een leuke bijverdienste op, mede door de ligging nabij de doorgaande weg van Hardenberg naar Slagharen in toeristisch gebied.

 • Dirk (22), Jenneke (55) Hergen (59) en André (22) Smid. Mede doordat de 2-lingbroers besloten thuis te gaan meewerken – André sinds 2017, Dirk sinds dit voorjaar – is besloten tot de ingrijpende verbouwing/renovatie. Zodat nu alle stallen voldoen aan de voorwaarden voor het Beter Leven keurmerk.

  Dirk (22), Jenneke (55) Hergen (59) en André (22) Smid. Mede doordat de 2-lingbroers besloten thuis te gaan meewerken – André sinds 2017, Dirk sinds dit voorjaar – is besloten tot de ingrijpende verbouwing/renovatie. Zodat nu alle stallen voldoen aan de voorwaarden voor het Beter Leven keurmerk.

 • Het bedrijf omvat vijf stallen, waarvan er eentje leeg staat. En telt 55.000 witte Dekalb-scharrelhennen 1 ster BLk en 45.000 Brown Nick vrije-uitloophennen 2 sterren BLk. De Brown Nick-eieren worden niet te zwaar en blijven langer in de ronde geschikt voor de huisverkoop, meent Hergen. Voor de lege stal is vergunning aangevraagd voor 20.000 scharrelhennen 1 ster BLk.

  Het bedrijf omvat vijf stallen, waarvan er eentje leeg staat. En telt 55.000 witte Dekalb-scharrelhennen 1 ster BLk en 45.000 Brown Nick vrije-uitloophennen 2 sterren BLk. De Brown Nick-eieren worden niet te zwaar en blijven langer in de ronde geschikt voor de huisverkoop, meent Hergen. Voor de lege stal is vergunning aangevraagd voor 20.000 scharrelhennen 1 ster BLk.

 • Dit voorjaar is een in 2005 gebouwde scharrel-beunstal gerenoveerd. Dat systeem was technisch afgeschreven. Deze stal is in 2-en gesplitst. Aan de ene kant is ruimte voor 17.000 scharrel hennen, aan de andere kant voor 27.000 vrije-uitloop hennen. De lengteventilatie is vervangen door gelijkdrukventilatie. In de nok zitten inzuig- en uitblaasventilatoren. In e andere stallen werkt de familie wel met onderdrukventilatie. Voor de mestbandbeluchting is gekozen voor een luchtmengkast.

  Dit voorjaar is een in 2005 gebouwde scharrel-beunstal gerenoveerd. Dat systeem was technisch afgeschreven. Deze stal is in 2-en gesplitst. Aan de ene kant is ruimte voor 17.000 scharrel hennen, aan de andere kant voor 27.000 vrije-uitloop hennen. De lengteventilatie is vervangen door gelijkdrukventilatie. In de nok zitten inzuig- en uitblaasventilatoren. In e andere stallen werkt de familie wel met onderdrukventilatie. Voor de mestbandbeluchting is gekozen voor een luchtmengkast.

 • De stal is in tweeën gedeeld door een afscheiding van 1 m hoog sandwichpaneel met daarboven 3 m fijnnet en daarboven 2 m betongaas met maaswijdte van 5 cm.

  De stal is in tweeën gedeeld door een afscheiding van 1 m hoog sandwichpaneel met daarboven 3 m fijnnet en daarboven 2 m betongaas met maaswijdte van 5 cm.

 • Met de led-lampen in de gerenoveerde ‘dubbele’ stal kunnen verschillende kleuren licht geven. Met het rode licht kunnen ze het gedrag van de kippen beïnvloeden als er pikkerij zou optreden. In de andere stallen hangen ze dan rode doorzichtige flappen om de tl-buizen. Ze hopen dat dit niet nodig is, want dan hebben ze geen last van pikkerij.

  Met de led-lampen in de gerenoveerde ‘dubbele’ stal kunnen verschillende kleuren licht geven. Met het rode licht kunnen ze het gedrag van de kippen beïnvloeden als er pikkerij zou optreden. In de andere stallen hangen ze dan rode doorzichtige flappen om de tl-buizen. Ze hopen dat dit niet nodig is, want dan hebben ze geen last van pikkerij.

 • De stal gerenoveerde is ingericht met Vencomatic Bolegg Terrace-volièresysteem met binnenband legnesten. Met dit volièresysteem was in twee andere stallen al goede ervaring opgedaan. Dat het systeem leverbaar was met Q-Perch-zitstokken, waarmee de vogelmijt kan worden bestreden, gaf uiteindelijk de doorslag bij de systeemkeuze.

  De stal gerenoveerde is ingericht met Vencomatic Bolegg Terrace-volièresysteem met binnenband legnesten. Met dit volièresysteem was in twee andere stallen al goede ervaring opgedaan. Dat het systeem leverbaar was met Q-Perch-zitstokken, waarmee de vogelmijt kan worden bestreden, gaf uiteindelijk de doorslag bij de systeemkeuze.

 • Achter langs de volièrestellingen ligt een Vencomatic Hercules mestafvoerband op de vloer. Daardoor is geen mestput nodig. Die band voert de mest die alleen met behulp van mestbandbeluchting wordt gedroogd, naar mestopslag achter de stal.

  Achter langs de volièrestellingen ligt een Vencomatic Hercules mestafvoerband op de vloer. Daardoor is geen mestput nodig. Die band voert de mest die alleen met behulp van mestbandbeluchting wordt gedroogd, naar mestopslag achter de stal.

 • De mest met 60-70% ds wordt regelmatig afgevoerd, vooral naar biovergisters in Duitsland.

  De mest met 60-70% ds wordt regelmatig afgevoerd, vooral naar biovergisters in Duitsland.

 • De gerenoveerde stal heeft aan beide kanten een overdekte uitloop. Aan de kant van de scharrelkippen is de overdekte uitloop 2,4 m breed, aan de kant van de vrije uitloop 7,5 m. Bovenin de overdekte hangen automatische graanstrooiers. Bovenop het dak van de gerenoveerde stal liggen zonnepanelen.

  De gerenoveerde stal heeft aan beide kanten een overdekte uitloop. Aan de kant van de scharrelkippen is de overdekte uitloop 2,4 m breed, aan de kant van de vrije uitloop 7,5 m. Bovenin de overdekte hangen automatische graanstrooiers. Bovenop het dak van de gerenoveerde stal liggen zonnepanelen.

 • Aan de voorkant zijn de stallen met elkaar verbonden door een gang. Voor de afvoer van de eieren naar het eierlokaal loopt hier een 152 meter lange Farmtec eierband.

  Aan de voorkant zijn de stallen met elkaar verbonden door een gang. Voor de afvoer van de eieren naar het eierlokaal loopt hier een 152 meter lange Farmtec eierband.

 • Smid eiboerderij is een beschermde naam. “Die voeren we sinds 20212, toen we de eierautomaat kochten.”

  Smid eiboerderij is een beschermde naam. “Die voeren we sinds 20212, toen we de eierautomaat kochten.”

 • Bedrijfsnaam en logo staan op de eierdoosjes en op de twee bedrijfsauto’s.

  Bedrijfsnaam en logo staan op de eierdoosjes en op de twee bedrijfsauto’s.

Bedrijfsfilm

In plaats van een open dag, die vanwege de coronamaatregelen niet door kon gaan, liet de familie Smid onderstaande bedrijfsfilm maken.

Beheer
WP Admin