Eerste stappen gezet voor één aardappelnotering - Foto: Bert Jansen AkkerbouwNieuws

Eerste stappen gezet voor één aardappelnotering

De beurs Emmeloord (LNCN), aardappelhandel (NAO) en aardappelverwerkers (Vavi) beginnen samen één landelijke aardappelnotering.

De verschillende beurzen willen in het voorjaar 2017 een werkgroep of commissie bij elkaar brengen. Daarmee worden de eerste stappen gezet om in seizoen 2016/’17 te starten met een proef. Beurs Emmeloord denkt dat een landelijke aardappelnotering goed is voor de inbreng van de cashsettlement.

Vooruitlopend op een proefjaar met één landelijke notering proberen verschillende beurzen de huidige fritesnoteringen op elkaar aan te sluiten.

De beurs in Rotterdam is dit seizoen gestart (7 november) met een categorie 1- en categorie 2-notering. Rotterdam noteert dit seizoen, net als Emmeloord, fritesgeschikte aardappelen in twee categorieën: verwerkt door grootschalige fabrieken in België, Duitsland en Nederland en de categorie fritesaardappelen die naar andere landen worden geëxporteerd.

De notering droog uit de schuur van beurs Emmeloord is dit seizoen al van start gegaan volgens deze landelijke inbreng. De beurscommissie Emmeloord is vertegenwoordigd door drie telers, twee handelaren en twee industrieafgevaardigden.

Nieuw dit jaar is dat de telers uit het zuiden van Nederland worden vertegenwoordigd via telers uit de commissie, die beiden wekelijks met meerdere telers in het Zuiden (onder andere Noord-Brabant, Zeeuws-Vlaanderen en Goeree-Overflakkee) contact hebben.

‘Goes ook graag aan boord gehad’

“We proberen op deze manier tot een volwaardige landelijke notering komen”, licht LNCN-voorzitter Mark Brantjes toe. “Uiteraard hadden we beurs Goes het liefst ook aan boord gehad. De paaltjes staan en Goes kan altijd aanhaken”, aldus Brantjes.

Ook in de afgelopen periode is er overleg geweest met LTO, NAV, NAO, VAVI, de beurzen Goes en Emmeloord, om te komen tot één werkwijze. Dat gebeurde onder leiding van de Brancheorganisatie Akkerbouw, echter zonder resultaat. Het meest recente voorstel is door de achterban van beursvoorzitter Goes Adrie Bossers afgewezen.

Inbreng LNCN-leden

De landelijke aardappelnotering komt in december uitvoerig op de agenda van LNCN. Dan kan de uitvoering van de aardappelnotering in het eerste proefjaar in de stijgers worden gezet. De leden van de LNCN beslissen, en op de bestuursvergadering kunnen leden inbreng leveren om de meest wenselijke landelijke notering op te zetten.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin