AkkerbouwAchtergrond

Eenzaam vast op boerderij

Nieuwe medewerker van Kurstjens zat vier dagen eenzaam vast op de boerderij. Omdat zijn eten opraakte, is hij bevrijd met de trekker.

Vorige week is een nieuwe medewerker, een Australiër, begonnen. Vrijdagavond en nacht begon het flink te regenen. In totaal is er 30 millimeter gevallen. Omdat we heel vette klei hebben, kun je voorlopig niets meer op het land doen. Ook de weg naar het woonhuis en de silo’s van mijn aangrenzende boerderij is na regen onbegaanbaar met een normale auto. Daarom besloot de nieuwe medewerker om een dag thuis te blijven in plaats van met veel moeite naar de andere boerderij te komen, waar de twee Nederlandse trekkerchauffeurs wonen.

1,5 meter snelstromend water

Vrijdag en zaterdag nog meer regen. Ondertussen was de grindweg die de verbinding met de bewoonde wereld is, ook niet meer begaanbaar. Het water in de kreek was zeer snel opgekomen, en stond ruim 1,5 meter hoog. Daar kom je niet meer doorheen. De verwachting was dat vandaag, maandag, de grindweg weer begaanbaar zou zijn. Maar een zware bui die vannacht 80 millimeter dumpte, maakte ieder ontsnappingspoging met de auto onmogelijk.

Na vier dagen onverwacht in zijn eentje op de boerderij te hebben gezeten was hij het zat, ook omdat hij geen eten meer had. Daarom hebben we hem met behulp van een grote trekker vanmiddag bevrijd.

Maanden vast op boerderij

Australië is voor een groot gedeelte zo plat als een cent. Omdat het er meestal niet zo veel regent, is er weinig aandacht aan de afwatering besteed. Kanalen en rivieren zijn er niet zo veel. Als het regent zijn er direct grote overstromingen, zoals de laatste maanden in het noorden. Hele dorpen zijn dan weken tot maanden afgesloten van de buitenwereld. De bewoners van afgelegen boerderijen zijn er redelijk op voorbereid, en hebben dan ook altijd behoorlijk wat noodvoorraad. Boeren met vee hopen dat ze niet te veel dieren verliezen, maar ze kunnen weinig anders doen dan gelaten afwachten.

Beheer
WP Admin