AlgemeenNieuws

Ebola gevaar voor voedselproductie West-Afrika

Rome – De landbouw in de door ebola getroffen landen in West-Afrika staat onder druk, waarschuwt wereldvoedselorganisatie FAO.

De handel in voedsel is verstoord in de drie landen die het meest door de epidemie zijn getroffen. Levensmiddelen zijn hierdoor snel duurder geworden. In Guinee, Liberia en Sierra Leone zijn beperkingen ingevoerd voor het verkeer, om verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Dit heeft geleid tot paniek-inkopen, voedseltekorten en prijspieken, vooral in steden.

De oogst van twee belangrijke gewassen, rijst en mais, staat voor de deur. Dankzij voldoende regenval in het groeiseizoen belooft die goed te worden. Gebrek aan arbeidskrachten als gevolg van reisbeperkingen vormt nu een bedreiging. Dat geldt niet alleen voor de oogst van voedselgewassen, maar ook voor handelsgewassen als cacao, rubber en palmolie.

De FAO is bang voor langdurige nadelige gevolgen voor de voedselvoorziening. Alledrie de landen zijn nette graanimporteurs. Er is gestart met een noodprogramma. 1,3 miljoen mensen worden geholpen met 65.000 ton voedsel.