¬ 5 miljoen extra voor verwijdering asbestdaken - Foto: Ronald Hissink AlgemeenNieuws

€5 miljoen extra voor verwijdering asbestdaken

Het kabinet trekt dit jaar €5 miljoen extra uit voor subsidie voor het verwijderen van asbestdaken. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma besloten.

De subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken is populair. Voor dit jaar was €10 miljoen vrijgemaakt. Dit subsidieplafond is al bereikt. Om te voorkomen dat ondernemers een jaar moeten wachten heeft Dijksma een deel van het totaal beschikbare budget van tenminste €75 miljoen naar voren gehaald, waarmee het budget voor de regeling voor dit jaar €15 miljoen wordt. Het totale budget voor de regeling blijft ongewijzigd.

Dijksma is blij dat de regeling goed aanslaat. “Dit geeft aan dat de subsidieregeling inderdaad het saneren van asbestdaken stimuleert. Ik zal blijven monitoren of het gebruik van de regeling het gewenste verloop en effect heeft”, aldus Dijksma in haar brief aan de Tweede Kamer.

Hoeveel subsidie en wie komt ervoor in aanmerking?

Subsidie voor het verwijderen van asbestdaken kan aangevraagd worden door ondernemers, particulieren, non-profitorganisaties en overheden. De subsidie kan pas aangevraagd worden als het asbestdak al is verwijderd. Voordat het dak eraf gaat, moet het worden geïnventariseerd. Zowel de inventarisatie als het verwijderen van het dak moet door een gecertificeerd inventarisatie- en verwijderingsbedrijf gebeuren. Voor de subsidie moet het dak tussen 1 januari 2016 en 31 december 2019 worden verwijderd. De subsidie bedraagt €4,50 per vierkante meter verwijderd asbestdak met een maximum van €25.000 per adres. Alleen daken groter dan 35 vierkante meter komen in aanmerking voor subsidie.

Asbestdaken vanaf 2024 verboden

Asbestdaken worden vanaf 2024 verboden vanwege de risico’s voor de volksgezondheid. De daken verweren in de buitenlucht waardoor asbestvezels vrij kunnen komen. Deze kunnen kanker veroorzaken. Door dit verbod moeten alle asbestdaken voor 2024 verwijderd worden. Eigenaren van daken zijn zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de daken. De meeste asbestdaken liggen op stallen en agrarische schuren.

Beheer
WP Admin