Een tekort aan chauffeurs zorgt in het Verenigd Koninkrijk voor problemen. Naast de vleesindustrie hebben ook supermarkten problemen met bevoorrading. - Foto: ANP VarkensNieuws

Duizenden Britse varkens moeten mogelijk geruimd

Meer dan 70.000 Britse varkens kunnen niet van de boerderij naar het slachthuis wegens het grote tekort aan vrachtautochauffeurs en aan personeel in de vleesindustrie in het VK.

Dat aantal loopt bovendien dagelijks verder op. Boeren kunnen de voerrekening niet langer opbrengen terwijl de varkens ook te zwaar worden. Als er niet snel wat gebeurt, dan zullen al die tienduizenden varkens geruimd moeten worden.

Geen personeel

Die waarschuwing komt van de National Pig Association (NPA). Directeur Zoe Davies: ‘’De vleesverwerkers draaien de doorvoer voortdurend terug omdat ze geen personeel hebben. Voor de tweede keer dit jaar verkeert de sector in een crisis, die niet nodig is omdat er voldoende vraag is naar Brits varkensvlees. We voorzien een exodus van varkenshouders omdat ze er gewoonweg genoeg van hebben. Ze zitten nu al bijna een jaar in de verliezen. We voorzien nu al in niet meer dan 40% van de vraag naar varkensvlees, het tekort moet aangevuld worden uit de EU. Dat is de ironie van brexit.”

Volledige arbeidscrisis

De NPA heeft zich gevoegd bij twaalf organisaties uit de vlees- en voedingssector die er bij de regering op aandringen om tijdelijk visa toe te staan aan chauffeurs en andere werkers uit EU-landen om in de tekorten te voorzien. Die werkers zouden dan twaalf maanden in het VK mogen blijven werken. Daarnaast zou de adviescommissie voor migratie de huidige regels en de uitwerking daarvan nog eens uitgebreid moeten bekijken. Nick Allen, directeur van de British Meat Processors Association: ‘’Sinds brexit heeft de regering nieuwe immigratieregels ingevoerd waarmee abrupt de ophaalbrug is opgehaald en de toegang voor buitenlandse werkers met specifieke vaardigheden en ervaring is afgesneden. Dat heeft de vleesindustrie en veel anderen in een volledige arbeidscrisis gestort.”

Beheer
WP Admin