Een stuk van het bestaand hekwerk tegen de Poolse grens. Dit is circa 1,20 meter hoog en ligt een halve meter over de grond, zodat zwijnen er niet onderdoor kunnen. - Foto: Kees van Dooren VarkensNieuws

Duitsland werkt aan landelijk hekwerk tegen zwijnen

In Duitsland wordt aan een nationaal afrasteringsplan gewerkt om te voorkomen dat telkens met Afrikaanse varkenspest (AVP) besmette wilde zwijnen uit Polen het land inkomen.

Dat laat het ministerie van sociale zaken in de deelstaat Saksen weten, dat bij de plannen betrokken is. Samen met de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Voor-Pommeren, het federale ministerie van Landbouw en het Friedrich Loeffler Instituut wordt dit landelijke afrasteringsplan gemaakt.

Minimaal 500 meter afstand

De bedoeling is dat een tweede, vaste afrastering wordt gebouwd langs de Poolse grens. De tweede afrastering staat op minimaal 500 meter, maar soms tot tien kilometer van de eerste afrastering verwijderd. De afstand hangt af van onder meer wegen en bebouwing. In deze corridor komen ook dwarshekken, zodat de wilde zwijnen niet van noord naar zuid kunnen lopen. Er ontstaan met deze aanpak dus allerlei compartimenten langs de grens.

AVP-vrij

Grote delen van de dubbele afrastering zijn al gebouwd. De Duitse autoriteiten willen het gebied achter de omheining AVP-vrij zien te krijgen. Als dat op termijn gelukt is, wil men in Europa een aanvraag doen voor een erkenning AVP-vrij. Deze erkenning staat los van de AVP-status in de compartimenten langs de grens. Mocht er dan alsnog een wild zwijn in de veiligheidscorridor positief testen op het AVP-virus dan komt de erkenning niet in gevaar, is de gedachte van de Duitse autoriteiten.

Beheer
WP Admin