Beeld uit een Duitse varkensstal. Duitsland telde op 3 mei 5,5% minder varkens dan in november vorig jaar. - Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

Duitsland telt 5,5% minder varkens

Duitse varkensstallen waren op 3 mei bevolkt met 24,6 miljoen varkens. Dat zijn er 5,5% minder dan de vorige telling in november vorig jaar, meldt het Duitse statistische bureau Destatis.

Duitsland telt vooral minder vleesvarkens dan een half jaar geleden. Vorige maand zijn er in totaal 11,2 miljoen vleesvarkens geteld. Dat aantal ligt 5,9% lager dan in november. In aantallen bedraagt het verschil 707.000 dieren. Vooral in de zwaarste categorie – boven 110 kilo – zijn er nu minder varkens.

Zo vlak voor Kerst lagen er, mede door capaciteitsproblemen bij slachthuizen in verband met corona, van de zware vleesvarkens nog 439.800 dieren in de hokken. In mei dit jaar was dit aantal teruggezakt naar 398.700 dieren, ofwel bijna een kwart minder. Destatis concludeert daaruit dat de achterstand in het slachten inmiddels is weggewerkt.

Flinke daling in aantallen biggen

Bij de biggen in Duitsland treedt nu een flinke daling op. Dit hangt samen met een verdere afname van de zeugenstapel. Het aantal biggen daalt ten opzichte van november met 5,5% naar 7,28 miljoen. De zeugenaantallen zijn met 3,9% teruggelopen tot iets minder dan 1,63 miljoen dieren.

Duitsland telt nog 19.800 bedrijven met varkens. Dat zijn er 700 minder (3,2%) dan een jaar geleden. Op deelstaatniveau valt vooral op dat vooral het aantal biggen in Thüringen en Mecklenburg-Voorpommeren fors zijn gedaald. In Brandenburg is de sterkste daling bij de vleesvarkens.

Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen

In Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen – waar de meeste varkens worden gehouden – zijn respectievelijk 4,1% en 5,7% minder vleesvarkens dan een half jaar geleden. Vergeleken met vorig jaar mei zijn er in deze deelstaten echter meer vleesvarkens. Bij de biggen is er in heel Duitsland sprake van dalende aantallen. Op één deelstaat na, want in Nedersaksen is het aantal biggen in het afgelopen half jaar met 3,8% toegenomen tot in totaal 2,17 miljoen dieren.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin