Foto: Canva VarkensNieuws

Duitse varkenssector scherpt AVP-preventie aan

De varkenshouderij net over de grens in Noordrijn-Westfalen voert extra preventiemaatregelen in tegen AVP.

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben de autoriteiten en varkenssector een pakket preventieve maatregelen opgesteld tegen Afrikaanse varkenspest (AVP). De maatregelen gaan per direct in en zijn bedoeld om de kans op insleep van AVP te verkleinen en in geval van een infectie de ziekte zo snel mogelijk op te merken. De maatregelen gelden boven de nationale hygiëneregels voor de varkenssector.

Varkenssector verantwoordelijk

In Noordrijn-Westfalen is tot dusver geen AVP geweest. De sector is zelf verantwoordelijk voor naleving van de aanvullende preventiemaatregelen. De voorschriften gelden voor zowel varkensbedrijven als eigenaren van hobbymatig gehouden varkens. Een paar maatregelen:

  • iedereen wordt opgeroepen nogmaals een scan te doen om vast te stellen of het nog goed zit met de bioveiligheid op het bedrijf;
  • zo weinig mogelijk personen toelaten tot de stallen;
  • al het mogelijke doen om contact tussen wilde zwijnen en boerderijvarkens te vermijden;
  • varkenshouders die jagen, moeten alle middelen reinigen en desinfecteren voor ze op het bedrijf terugkeren. Tevens geldt de oproep als varkenshouder niet te jagen in AVP-gebied;
  • geen hooi of stro betrekken uit gebieden waar AVP-zit.

Snelle detectie

Ook snelle herkenning van een infectie heeft de aandacht. De bedoeling is om onmiddellijk bloedonderzoek te laten doen bij varkens met aspecifieke ziekteverschijnselen of dieren die ineens dood liggen. Zo wordt de kans kleiner dat het virus zich naar andere bedrijven kan verplaatsen. De laboratoriumkosten worden uit een centrale dierziektekas vergoed. Op bedrijven met meer dan honderd varkens moet in elk geval bij de eerste twee dode varkens in een week tijd – ouder dan twee maanden – onderzoek worden gedaan naar de doodsoorzaak.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin