Foto: Jan Willem Schouten VarkensNieuws

Duitse varkenssector dreigt dieper weg te zinken

De Duitse overheid moet al het mogelijke doen om de varkenssector in deze lastige tijd te ondersteunen. Deze oproep deed Boerenbond-voorzitter Joachim Rukwied deze week, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de varkensketen.

Volgens de voorzitter stoppen bijna dagelijks varkenshouders met hun bedrijf en wordt nauwelijks geïnvesteerd in de varkenssector. De grote onzekerheid onder varkensboeren is daarvan de oorzaak. Rukwied: “Varkensboeren hebben onmiddellijk toekomstperspectief nodig.”

Etikettering van vlees

De Duitse Boerenbond is ook ontevreden over het wetsontwerp voor de etikettering van vlees. Dit werkt in de huidige vorm negatief in plaats van positief, schrijft de bond. Als voorbeeld wordt aangehaald dat het in het huidige voorstel mogelijk is biggen of vlees te importeren en daar vervolgens het Duitse welzijnslabel op te plakken. Ook zal de etikettering leiden tot veel papieren rompslomp.

Crisis duurt al paar jaar

De varkenssector in Duitsland staat al een paar jaar onder grote druk. Een aantal oorzaken zijn corona, Afrikaanse varkenspest en de sterke kostprijsstijging van dit jaar. Tussen mei 2021 en mei 2022 is het aantal bedrijven met 1.900 afgenomen. De omvang van de varkensstapel is het kleinst sinds de eenwording, volgens het Statistisches Bundesamt.

Beheer
WP Admin