Een monster melk. - Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Duitse organisaties willen vangnet voor melkmarkt

Duitse landbouworganisaties dringen bij landbouwminister Cem Özdemir aan op een vangnet voor de melkmarkt. Dat meldt vakblad TopAgrar.

De melkveehoudersorganisaties AbL, BDM, LsV Deutschland en MEG Milch Board vrezen voor sterk dalende melkprijzen. Nu liggen de prijzen nog op een hoog niveau, maar de eerste tekenen wijzen op een kentering in de markt. Dat kan leiden tot een volgende crisis, zo stellen de organisaties.

De eerste tekenen wijzen op een kentering in de markt

Pleidooi voor vangnet melkmarkt

De belangenbehartigers van de Duitse melkveehouders bepleiten mogelijkheden om tegen een financiële vergoeding de melkaanvoer te beperken. Zo moet overaanbod worden tegengegaan. Özdemir is gevraagd de kar te trekken in de onderhandelingen op EU-niveau.

In hun pleidooi dringen de boeren ook aan op de ontwikkeling van een waarschuwingssysteem. Dat maakt het mogelijk om tijdig maatregelen te treffen als zich in de markt veranderingen voordoen. Daarnaast willen de organisaties een stevigere positie van melkproducenten in de markt.

Hoge kosten

De boeren wijzen op de hoge kosten die al snel tot een crisissituatie kunnen leiden. Vroeger kwamen boeren in de problemen als de prijs onder de 27 cent zakte. Deze grens is nu al bereikt als melk minder dan 45 cent per liter opbrengt. ‘45 cent is de nieuwe 27 cent. Vanaf dit niveau zitten we in enorme liquiditeitsproblemen!’, waarschuwt de organisatie.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

 • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

 1. Je zag het zo aankomen. Het draait allemaal rond vraag en aanbod. Dus hoe hoger het aanbod des te lager de prijs. Toch simpel. Niet ?
  En wie is verantwoordelijk voor dat aanbod ? De boeren zelf. Niet ?
  Dus minder melk op de markt brengen met als gevolg minder kosten en een hogere melkprijs. Dus twee keer winst. Niet ?
  Achteraf beginnen janken heeft geen enkele zin. Beter vooraf nadenken.
  Niet ?

Beheer
WP Admin