Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Druppelbevloeiing in uien voor meer kilo‘s

De sterk variërende beschikbaarheid van zoet water in Zeeland noopt telers ertoe om te zoeken naar methoden om het schaarse beschikbare water efficiënt te gebruiken. Voor agrarisch toeleverancier Van Iperen loopt er dit jaar bij AIKC Rusthoeve in Colijnsplaat een proef met druppelbevloeiing in uien.

 • Tijdens een bijeenkomst voor telers wordt uitleg gegeven over de tussentijdse resultaten van de druppelbevloeiing-proef met standaardbemesting en de fertigatie-proef waarbij de meststof tijdens watergift wordt toegediend. - Foto's: Anton Dingemanse

  Tijdens een bijeenkomst voor telers wordt uitleg gegeven over de tussentijdse resultaten van de druppelbevloeiing-proef met standaardbemesting en de fertigatie-proef waarbij de meststof tijdens watergift wordt toegediend. – Foto’s: Anton Dingemanse

 • Dat tijdig en voldoende water geven het verschil maakt, is uiteraard al lang bekend en wordt op deze foto nog eens duidelijk gemaakt. Links uien die het moeten doen met van nature verstrekt water en rechts een bed uien die regelmatig water krijgen via druppelbevloeiing.

  Dat tijdig en voldoende water geven het verschil maakt, is uiteraard al lang bekend en wordt op deze foto nog eens duidelijk gemaakt. Links uien die het moeten doen met van nature verstrekt water en rechts een bed uien die regelmatig water krijgen via druppelbevloeiing.

 • Het belang van een watergift is zelfs te zien in een bed met druppelbevloeiing. De druppeltape ligt tussen rij 1 en 2 en 4 en 5. Rij 3 krijgt daarom later en verhoudingsgewijs dus minder water en dat is goed te zien aan de volumeontwikkeling van het loof.

  Het belang van een watergift is zelfs te zien in een bed met druppelbevloeiing. De druppeltape ligt tussen rij 1 en 2 en 4 en 5. Rij 3 krijgt daarom later en verhoudingsgewijs dus minder water en dat is goed te zien aan de volumeontwikkeling van het loof.

 • Naast deze druppelbevloeiing-proef ligt er een even uitgebreide fertigatie-proef om te zien wat de invloed is van toedienen van meststof gelijk met watergift. Daarvoor heeft Meeuwse Watertechniek uit Goes een unit met benodigde apparatuur geplaatst zoals gebruikt in de fruitteelt. Daarin is dit bedrijf al decennia lang actief.

  Naast deze druppelbevloeiing-proef ligt er een even uitgebreide fertigatie-proef om te zien wat de invloed is van toedienen van meststof gelijk met watergift. Daarvoor heeft Meeuwse Watertechniek uit Goes een unit met benodigde apparatuur geplaatst zoals gebruikt in de fruitteelt. Daarin is dit bedrijf al decennia lang actief.

 • Aan de hand van billboards en tabellen wordt een en ander uiteengezet waarbij wordt opgemerkt dat bij toepassing van fertigatie in de uienteelt een opbrengst 100 ton per hectare waarschijnlijk wordt geacht.

  Aan de hand van billboards en tabellen wordt een en ander uiteengezet waarbij wordt opgemerkt dat bij toepassing van fertigatie in de uienteelt een opbrengst 100 ton per hectare waarschijnlijk wordt geacht.

 • Op deze foto 3 maal 12 uien uit de verschillende proefvelden. Links met fertigatie, in het midden met regulier toegepaste meststof en rechts zonder extra watergift. Met fertigatie laat de donkerdere kleur van het loof zien dat meststof beter wordt opgenomen dan alleen druppelen waarbij het volume van bol en loof ook wat voller is. Rechts zonder extra watergift blijft duidelijk achter in volume maar heeft doordat het gewas meer moeite moet doen om aan het beschikbare vocht te komen wel een forser ontwikkelde wortelpruik.

  Op deze foto 3 maal 12 uien uit de verschillende proefvelden. Links met fertigatie, in het midden met regulier toegepaste meststof en rechts zonder extra watergift. Met fertigatie laat de donkerdere kleur van het loof zien dat meststof beter wordt opgenomen dan alleen druppelen waarbij het volume van bol en loof ook wat voller is. Rechts zonder extra watergift blijft duidelijk achter in volume maar heeft doordat het gewas meer moeite moet doen om aan het beschikbare vocht te komen wel een forser ontwikkelde wortelpruik.

 • De druppeltape wordt iets onder de grond gelegd met speciaal hiervoor gebouwde tapelegger. Deze heeft twee kruimelrollen. De voorste rol maakt de grond los voordat de druppeltape wordt gelegd en de achterste drukt de grond aan en houdt tevens de tape op zijn plaats tijdens het afrollen. Vanuit Canada waar vertigatie algemeen wordt toegepast is bekend dat het beter is om de tape te leggen voordat de uien worden gezaaid.

  De druppeltape wordt iets onder de grond gelegd met speciaal hiervoor gebouwde tapelegger. Deze heeft twee kruimelrollen. De voorste rol maakt de grond los voordat de druppeltape wordt gelegd en de achterste drukt de grond aan en houdt tevens de tape op zijn plaats tijdens het afrollen. Vanuit Canada waar vertigatie algemeen wordt toegepast is bekend dat het beter is om de tape te leggen voordat de uien worden gezaaid.

Beheer
WP Admin