De gemiddelde grasopbrengst van alle Koeien & Kansen bedrijven nam met 16% af ten opzichte van 2021. - Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Droogte kost twee ton droge stof in gras

De Koeien & Kansen-bedrijven haalden in 2022 gemiddeld twee ton minder droge stof in gras van hun land door de droogte. Dat is 16% minder.

Neerslagtekort zorgde in 2022 voor twee ton minder droge stof in gras dan in 2021. Ondanks de droogte bleef de maisopbrengst gelijk, maar er waren grote verschillen tussen bedrijven.

In 2022 hadden de Koeien & Kansen bedrijven gemiddeld 10.400 kilo droge stof opbrengst aan gras. In 2021 was dit twee ton ofwel bijna 16% meer. Op alle deelnemende bedrijven was de grasopbrengst van 2022 lager dan het jaar ervoor. Op drie van de zestien bedrijven was de opbrengst meer dan 30% gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Deze bedrijven hadden in juli al te maken met een groot neerslagtekort. Dat liep gedurende de zomer nog verder op. In het midden en noorden van het land was een minder groot neerslagtekort.

Lees verder onder de grafiek

Netto grasopbrengst (kg ds / ha) op 16 Koeien & Kansen-bedrijven (incl. De Marke) in 2020-2022. - Afbeelding: Koeien & Kansen
Netto grasopbrengst (kg ds / ha) op 16 Koeien & Kansen-bedrijven (incl. De Marke) in 2020-2022. - Afbeelding: Koeien & Kansen

Minder stikstof van grasland afgehaald

Twee bedrijven beperkten de schade tot minder dan 5% minder grasopbrengst. Voor het echt droog werd hadden deze bedrijven voldoende gras binnengehaald. De gemiddelde grasopbrengst van alle Koeien & Kansen bedrijven nam met 16% af ten opzichte van 2021. Ook daalde de hoeveelheid stikstof dat van het grasland werd afgehaald met 26 kilo stikstof per hectare. Dat is een daling van 9%.

Maisopbrengst ongeveer gelijk met 2021

De gemiddelde maisopbrengst was met 16.500 kilo droge stof per hectare ongeveer gelijk met 2021. Tussen de bedrijven waren wel grote verschillen te zien. Ondanks het neerslagtekort haalden vier bedrijven een hogere maisopbrengst dan in 2021. Drie van deze bedrijven hadden gekozen voor een warmteminnend gewas en het vierde bedrijf heeft beregening toegepast aan het begin van het seizoen. Dit bedrijf had in vijf jaar tijd niet zo’n hoge maisopbrengst behaald.

De hoogste maisopbrengst van alle Koeien & Kansen-bedrijven werd gehaald bij een bedrijf dat in de veenweiden ligt. De opbrengst lag hier op meer dan 20.000 kilo droge stof per hectare.

Bekijk video: Beregenen bij droogte: waar moet je op letten?


Nieuwsbrief gras

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen gras.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin