Dit jaar 2,9 miljoen Beter Leven-varkens - Foto: Ton Kastermans Fotografie VarkensNieuws

Dit jaar 2,9 miljoen Beter Leven-varkens

Het aantal afgeleverde varkens in het Beter Leven-concept van de Dierenbescherming komt dit jaar uit op bijna 2,9 miljoen vleesvarkens. Dat is de verwachting van de Stichting Beter Leven Keurmerk.

In 2015 waren dat nog ruim 2 miljoen varkens. In 2012, het eerste jaar, is gestart met 850.000 varkens. Er produceren nu een kleine 630 vleesvarkenshouders voor het concept met één ster van de Dierenbescherming.

Varken van Morgen

Via het Varken van Morgen heeft de retail zich verplicht vanaf dit jaar alleen nog vlees met meer welzijn voor varkens in de schappen te leggen. Dat wordt voor een belangrijk deel ingevuld met Beter Leven-vlees. Daardoor groeit deze markt nog steeds.

Het is de kunst om vraag en aanbod in balans te houden. Volgens een aantal betrokken slachterijen en handelaren is dat wel het geval. Dat komt omdat deze markt vraaggestuurd is en langetermijnafspraken kent.

Risico: centrale regie ontbreekt

Er liggen wel risico’s op de loer. Zo ontbreekt een centrale regie in de keten. Er is concurrentie en ook in Duitsland en Denemarken wordt welzijnsvlees geproduceerd. Verder blijven concepten in beweging. Om rust in de markt te houden doet Vion een pilot rond langdurige prijsafspraken.