De vraag naar tarwe wordt volgens Patricia Le Cadre onderschat door de groeiende wereldbevolking, de verschuiving van rijst naar tarwe en de toename van de veestapel​. – Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Directeur Cereopa: vraag naar tarwe wordt zwaar onderschat

Over het aanbod aan tarwe op de wereldmarkt wordt veel gesproken en geschreven, maar over de vraag hoor je niet veel. Die vraag wordt zwaar onderschat door een aantal agrarische en demografische ontwikkelingen.

Dat stelt Patricia Le Cadre, directeur van het Franse onderzoeksbureau Cereopa, in een interview met het Franse agri-mutuel.com. “Het lijkt erop dat die vraag in schattingen te laag wordt ingeschat. Er zijn zelfs schattingen waarin wordt uitgegaan van een daling van het tarweverbruik.”

Le Cadre noemt de groei van de wereldbevolking met 80 miljoen mensen per jaar als eerste factor. “Dat betekent 8 miljoen tot 10 miljoen ton extra tarwe per jaar.” Daarnaast verschuift de agrarische sector van rijst naar tarwe door een wereldwijd rijsttekort. “Die ontwikkeling versnelt. Je kan niet zeggen dat je zowel de rijst- als de tarweconsumptie gaat verminderen; mensen moeten toch gevoed worden.”

Groei veestapel drijft vraag tarwe

Een derde ontwikkeling is de groei van de wereldwijde veestapel. “Een vijfde van de wereldwijde tarweproductie wordt gebruikt als veevoer. Indonesië, een grote tarwe-importeur, heeft steeds meer nodig voor kippenvoer. Die tendens kan alleen stoppen als epidemieën de vraag wereldwijd drukken.” Le Cadre wijst er tenslotte op dat veel grote graanimporteurs op krediet kopen. De hoge rente heeft dit geremd, maar nu de rente daalt, kan dat weer veranderen.