AkkerbouwAchtergrond

‘Die vent is gek’

De Russen willen nu nog ploegen voor het zaaien van het graan en de mais. Dat is waanzin op deze zware leemgrond. Directzaaien is beter, dan komt de mais er ook bijtijds in.

Ik begin deze weblog te tikken in een van de wachtruimtes op Schiphol. Ik ben weer op weg naar Kaluga Agro. Mijn bijna lege koffer van 22 kilo heb ik al afgegeven. Nou zult u zich wel afvragen hoe dat zo kan, bijna leeg en 22 kilo? Nou, dat is heel eenvoudig. Stop er een hydromotor in en nog enkele andere machinedelen, en de Aeroflot-limiet is bereikt.

Kurkdroog en toch ploegen voor het zaaien

Gisteren heb ik nog contact gehad met Phillip, de Zwitser met wie ik de komende jaren het bedrijf op de rails moet zien te krijgen. De Russische eigenaren weten het weer eens beter. De heren wensen nog steeds te ploegen voor het zaaien. Het is daar nu (eind april) al 25 graden, de lucht is kurkdroog en mei is een van de droogste maanden van het jaar. Wat er moet er dan van de mais en het graan terechtkomen, als we dat na het ploegen, zeg de laatste week van mei, zaaien? Niets! We hebben zo vaak gezegd dat ploegen niet nodig is voor graanteelt en al helemaal niet in het voorjaar. Hadden ze willen ploegen, dan moet dat in oktober en november gebeuren op deze zware leemgronden.

600 hectare zomergraan

Om tegemoet te komen aan hun eis, ja bijna bevel, is Phillip vandaag gestart met ploegen. Dat gaat door totdat de tank bijna leeg is, dat zal zo rond 8 uur vanavond zijn. Morgen wordt dan de Morris direct seeder-zaaimachine aangekoppeld, en weer afgekoppeld als de 600 ha zomergraan gezaaid is. Direct daarna gaat de mais de grond in.

Directzaai zet door

We vervangen het ploegen door onkruid spuiten. Als de tijd het toelaat, nemen we glyfosaat. Mijn idee om het ploegen maar te vergeten, is weer versterkt door het artikel in het AGD van het Louis Bolk instituut. Zelfs de Nederlandse landbouw, die toch vele decennia faliekant tegen directzaai in onbewerkte grond was, is nu om. Ik ken Nederlandse aardappelboeren die het ploegen en plantbed maken hebben vervangen door lostrekken met de vastetand plus schijvencultivator met verkruimelrol.

Planning gaat altijd fout

Zo zou het dus moeten gaan. Maar het loopt altijd anders. Bij mijn aankomst op het bedrijf bleek direct al dat er nog geen korrel zaaigraan en kunstmest besteld was. En dat terwijl ik begin april mijn ideeën hierover had doorgesproken en ook nog ettelijke keren exact per mail had aangegeven wat er per gewas nodig zou zijn om een ‘topoogst’ te krijgen.
De heren eigenaren hadden al besloten dan toch alles maar te gaan ploegen, nu er geen zaaigraan of kunstmest is. Dat lijkt mij van niet. Ze kunnen dan beter het maisland klaarleggen: het eerst een perceel waar deze winter de mest gedumpt is, met de schijveneg bewerken en daarna met de Morris direct seeder bemesten. De stikstof heb ik direct besteld en die zal over twee dagen komen.

Overjarig zaad voor topoogst

De twee Nederlandse stagiairs Sjoerd en Sietze hadden tijdens hun verblijf op Lenina, de andere boerderij van Kaluga Agro, een pallet met overjarig maiszaad ontdekt. Hierdoor konden we op de Dag van de Arbeid (1 mei) met maiszaaien beginnen. Alle Russen keerden hun ogen ten hemel. Je zag ze denken: ‘die vent is gek, mais zaaien doe je na het zaaien van het graan, ook al wordt het midden juni’.
Het commentaar kwam dan ook snel dat deze mais het niet zou redden. Hij zal net opkomen en zeker bevriezen. Nee, dan hun methode: alsof die oogstzekerder is… Dat zag ik vorig jaar. Ze teelden werkelijk perfecte mais, alleen te vuil, te klein en vóór de oogst afgevroren. En een opbrengst die volgens hun niet tegen viel; ze hadden wel 10 ton snijmais per hectare. Hier kan ik niet vrolijk van worden. Ik wil niet opscheppen, maar ik oogstte vorige jaar hemelsbreed 50 kilometer bij hen vandaan 10 ton droge stof per hectare uit mijn op 14 mei gezaaide snijmais. En die had ook nog eens last had gehad van verbranding door het strooien van N 34 % in de regen.

Eigenaar heeft niks te vertellen

Na dit alles zie ik jullie denken wie hier op dit bedrijf nu de beslissingen neemt. Dat doet de eigenaar-baas toch? Nee dus, besluiten nemen de drie Europeanen, te weten Phillip, Jozef (beide Zwitsers) en ikzelf.
Wij hebben zelfs de nodige zandwegen als eerste vlak laten maken om snel naar de percelen te kunnen rijden. Daar hebben de Russen de laatste tig jaar niets aan gedaan. De zandwegen hebben gaten groot genoeg om een koe in te begraven. Ook hebben we het oud roest en de oude elektriciteitsmasten die ons in de weg staan laten verwijderen. De Russen markeren deze relikwieën met een berkenboom zodat ze er geen banden op stukrijden.

Beheer
WP Admin