Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

De stoppelbewerking komt op gang

In het Zuidwesten is inmiddels zeker 90% van de graanoogst binnen. De vervolgbewerkingen van de vrijgekomen percelen worden nu waar mogelijk uitgevoerd. Alleen op de percelen waar het stro niet gehakseld is, zal moeten worden gewacht tot dit zo ver droog is dat het kan worden geperst.

De grond op dit perceel is duidelijk zwaarder dan op het vorige, maar laat zich nu toch goed klein krijgen.

Het bodemleven lijkt hier goed in orde te zijn. Dit detail van de net opengetrokken grond laat al drie wormen zien.

Op een perceel van Geluk uit Tholen rijdt mestdistribiteur Van Leijsen uit Poortvliet (Zeeland) met sleepslang drijfmest uit.

Dat de ondergrond nog behoorlijk droog is, laat deze opgefreesde grond wel zien.

Op een ander perceel tarwestoppel van de KMWP wordt voor de vervolgbewerkingen eerst de drainage vernieuwd met sleufketting.

Een stukje meerijden zit er niet in. De benodigde zakken gele mosterd hebben voor het gemak een plaatsje in de cabine gekregen.

De voorbewerking voor een egaler zaaibed werd met dezelfde combinatie gedaan, zoals de voorbewerkte grond rechts op de foto laat zien.

Ook de KMWP uit Wilhelminadorp bij Goes (Zeeland) zaait percelen tarwestoppel in met groenbemester.

Er was al geprobeerd om de zijakker in te zaaien. Daar was het toen nog net te nat voor. Er is besloten om de grond eerst te laten opgrijzen, voor er verder wordt gezaaid.

Het perceel is zoals het overgrote deel van de akkers in Zeeland niet gelijkmatig van grond. De zwaardere plekken zijn in dit verse ploegwerk goed herkenbaar.

Zonder GPS wordt de lijn voor de kopakker getrokken.

Op dit perceel worden volgend jaar uien geteeld en is nu niet bemest. Voor er wordt gezaaid wordt de grond ongeveer 10 centimeter diep bewerkt, voor een wat egaal zaaibed.

Op dit perceel worden 7 auto's uitgereden. Een nieuwe vracht is gearriveerd en Ad van Leijsen sluit de tankwagen aan op de pomp. Het distribueren kan verdergaan.

Door de regenval van de voorgaande dag, is de bodem voldoende zacht en gaat de mest keurig de grond in.

Van Leijsen maakt gebruik van de zogenaamde 'Slurry Swufle'. Hiermee wordt de mest aangevoerd via een arm met draaipunt voorop de trekker, en via een buis onderlangs de trekker naar de injecteurs geperst. Hiermee wordt de achterkant ontlast en de bodemdruk beter verdeeld.

Het perceel is onregelmatig van vorm en het ploegwerk komt uit op een geer. De Rijke past de afstand van ploegwerk tot kopakker af.

Akkerbouwbedrijf Rijk-Boonman uit 's-Heerenhoek (Zeeland) zaait groenbemester op 7,2 hectare tarwestoppel, net voor de regen die dinsdagmorgen begon. - Foto's: Anton Dingemanse

Daags ervoor werd drijfmest uitgereden en het perceel voorbewerkt (rechts op foto). De niet al te zware grond valt mooi fijn na het zaaien (links op foto).

De gezaaide groenbemester is het mengsel 'Universal' van Vittera.

Woensdag 9 augustus was een perceel van akkerbouwsamenwerking 'Nieuw-Kampen' op Noord-Beveland net voldoende droog om gele mosterd te zaaien.

Piet de Rijke uit Tholen (Zeeland) ploegt een perceel tarwestoppel waar hij binnenkort graszaad wil zaaien.

Hier een indruk van de voorbewerking (links) en het zaaiwerk (rechts).

De dag erop wordt op een ander perceel van Nieuw-Kampen champost uitgereden.

Loonbedrijf Louwerse uit Serooskerke op Walcheren is met twee combinaties bezig om de champost te verspreiden.

Om te zaaien wordt dezelfde werkwijze toegepast als op het vorige perceel. Hier worden volgend jaar aardappelen geteeld.

Beheer
WP Admin