Gesloopt landbouwbedrijf (archiefbeeld). - Foto: Koos Groenewold BoerenlevenOpinie

‘De sloop van een stal’

Een oude stal, op mijn route naar mijn werk, wordt gesloopt. Maar de bestemming blijft agrarisch; er komt geen villawijk.

De weg van mijn huis naar de Boerderij-redactie slingert tussen weilanden en maispercelen door. Het uitzicht is prachtig en files staan er nooit. Voor de grap kijk ik wel eens op Google Maps naar de verkeersstromen in de regio. Tijdens de spitsuren kleuren de wegen rond de bekende knooppunten donkerrood, een teken dat het verkeer er stokt en stilstaat.
Een enkele keer kleurt ook een klein stukje van mijn woon-werkweg donkerrood. De eerste keer dat ik dat zag, vroeg ik me af wat er aan de hand kon zijn. Een ongeluk? Een wegafsluiting? Enorm veel automobilisten die allemaal ineens deze mooie route ontdekt hadden?

‘File’ op Google Maps kwam door veewagen

Er bleek een veewagen bij een bedrijf geparkeerd te staan. Passerende auto’s moesten even op elkaar wachten voor ze erlangs konden. Op dit traject, waar nooit een auto stilstaat, betekent dat voor Google dat er sprake is van file. Het verkeersaanbod wordt immers afgezet tegen wat er normaal rijdt.

Asbestmannetjes bij varkensstallen

File was er ook bij de varkensstallen waar asbestmannetjes rondliepen. Het erf was afgezet met linten, wat enigszins vreemd oogde aangezien er in de verre omtrek geen bedrijf of huis stond. Eerst meende ik dat het dak gerenoveerd werd maar dat bleek niet het geval. Het dak ging er af, en wel voorgoed. Want toen de maanmannetjes vertrokken waren, arriveerde de kraan met de grijper. Met meters tegelijk werden de wanden omver gedrukt en in klaarstaande containers gegooid. Na een paar dagen begon het er grimmig uit te zien. De kale, stalen spanten staken als verwrongen ribben boven het skelet uit.

Elke dag verdween er een stukje, het proces ging niet snel. Met elke meter muur die verdween, kwam er meer inkijk in hoe het daarbinnen was. Niet zo ruim en licht als in sommige stallen die ik ken. Het complex was zogezegd erg basic.

‘Hoeveel varkenshouders zijn er niet die wel willen stoppen maar niet kunnen, omdat niemand hun bedrijf wil kopen?’

In de gemeente mag op sommige plekken iets nieuws gebouwd worden, mits elders iets verdwijnt. Dat hoeft niet per se een stal te zijn, maar in dit geval was het dat wel. Ik vermoed een win-winsituatie met een kwaliteitsimpuls voor het landschap en een manier om nog enigszins rendabel uit de varkens te stappen. Hoeveel varkenshouders zijn er niet die wel willen stoppen maar niet kunnen, omdat niemand hun bedrijf wil kopen? Dan was dit een alternatief.

‘Straks in het voorjaar wordt er mais gezaaid, of gras. […] Zo blijft mijn woon-werkroute aantrekkelijk’

De gehavende plek is nu nog even een soort wond in het landschap, maar die geneest wel weer. Er zijn voorbeelden van plekken die worden opgevuld met andersoortige bedrijvigheid of luxe villa’s, maar dat is hier niet het geval. Straks in het voorjaar wordt er mais gezaaid, of gras. De agrarische functie blijft overeind. Dat is voor de betreffende boeren prettig, maar ook voor mij. Zo blijft mijn woon-werkroute aantrekkelijk. En als er volgens Google Maps af en toe file is omdat er een trekker stilstaat: het zij zo.