<em>Foto: Bertil van Beek</em> AkkerbouwFoto

De opvolger: ‘Efficiënter werken spaart de bodem en scheelt kosten’

Opvolger Patrick van Ackeren (21), studeert tuin- en akkerbouw in Leeuwarden. Als hij thuis is, helpt hij mee in het akkerbouwbedrijf van zijn ouders.

Patricks vader doet de meeste dagelijkse werkzaamheden, Patrick werkt mee als hij niet druk is met school. Beiden zijn overal inzetbaar. Als hij tijd over heeft, werkt Patrick bij een andere akkerbouwer, tulpenteler en een loonwerker.

Als ik het bedrijf overneem verander ik …

De huidige opzet blijft zo. Uitbreiden zou ik best willen maar dat is moeilijk. Ik wil wel efficiënter te werk gaan, vooral voor de bodem. Om verdichting te voorkomen zijn we al bezig het aantal werkgangen terug te brengen. Door het zaaiklaar maken van de grond en het zaaien te combineren, spaar je een werkgang. Je spaart zo trouwens ook arbeidskosten, dat is ook een aandachtspunt.

Over vijf jaar …

Ben ik klaar met school en zit in de maatschap. Verder zal er dan nog niet veel veranderd zijn. De machines zijn up-to-date, we hebben GPS op de trekkers. Een drone is voor ons nog niet aantrekkelijk omdat we niet zijn ingericht op de verwerking van al die data. Het zijn toch flinke investeringen en die moet je wel terug kunnen verdienen.

Beweeg over de iconen voor meer informatie.


Dit artikel is te lezen in Boerderij 26 van 22 maart 2016 en is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@reedbusiness.nl.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin