AkkerbouwAchtergrond

De markt staat op zijn kop

Grond zakt hier in Australië ineens fors in waarde. De vraag is wat te doen.

In 2006 was de prijs van tarwe af boerderij AU$ 300 per ton. In 2007 kregen we AU$ 425 per ton. Een jaar later was het weer AU$ 300. Tijdens de oogst in oktober 2009 was de prijs gezakt naar AU$ 200 per ton. De verwachting na de oogst was dat de prijs weer zou aantrekken. Echter, tot grote verbazing van velen is de tarweprijs nu verder gekelderd naar AU$ 160 (€0,11 per kg) af boerderij. Kan de prijs nog lager? Ik ben bang van wel.

Stijging grondprijs gekeerd

De laatste tien jaar gingen de prijzen van landbouwgrond alleen maar omhoog, ondanks de droogte zijn de prijzen van grond minimaal verdrievoudigd. Nog geen jaar geleden hebben twee verschillende buurmensen hun boerderijen verkocht voor ruim AU$ 1.500 per acre (€2.400 /ha) Geruchten gaan rond dat een van de kopers de Rooms katholieke Kerk is. Tegenwoordig staan de kranten vol met advertenties, maar er zijn bijna geen kopers. Om een paar voorbeelden te noemen: Glenn prairie 46.000 ha te koop voor €1.100 per ha. Cubbie Station 92.000 ha ( bijna twee keer zo groot als de Noordoostpolder), vraagprijs €2.900 per ha, inclusief water, bevloeiing en machinepark, waaronder vijf D8-bulldozers.

Veel factoren tegelijk

Vanaf december 2009 kwamen enorm veel boerderijen plotseling te koop, doordat:
a) er een einde aan de langdurende droogte was gekomen, zodoende veranderden veel boerderijen van een zandbak in een groen oase. Veel boeren besloten daarom nu hun boerderij te koop aan te bieden; b) door het grote aanbod de prijzen van grond omlaag zijn gegaan;
c) de banken minder krediet gaven, of de lening gedeeltelijk terugbetaald willen hebben;
d) een aantal boeren door reden c) hun boerderij moeten verkopen, vooral de grotere die veel geld geleend hebben;
e) de rente hoog is, ongeveer 4 % hoger dan in Nederland, en nog steeds stijgende is;
f) de graanprijzen dalen;
g) het logisch is dat in deze neergaande prijsspiraal iedereen terughoudend is met het aankopen van grond.

Hoe zal dit aflopen?
Tot mijn grote verbazing heeft een andere buurman mij zijn grond aangeboden voor ongeveer de helft van de prijs van de vorig jaar verkochte percelen. De grote vraag is: wat nu te doen?

Beheer
WP Admin