De bedrijfscollecties zijn steeds weer een interessant onderdeel van de HHH show. - Foto's: Boerderij RundveeNieuws

De beste koeien op druk bezochte HHH-show

De Holland Holstein-show van afgelopen zaterdag werd druk bezocht. De organisatie van de HHH-show mocht zich verheugen op veel publiek dat zaterdag naar Leeuwarden de weg wist te vinden. En dat publiek kwam niet voor niets. De inzenders toonden hun beste koeien.

Meer foto’s onderaan het artikel.

Naast de beurs waren er dochtergroepen, bedrijfscollecties en natuurlijk de individuele keuring voor zwart- en roodbont Holstein koeien. De jurering was voor zwartbont in handen van de Fransman Luc Sassel. Bij roodbont nam de Duitser Markus Mock de honneurs waar.

De fraai gebouwde Drouner Cosmo 1836 (Alligator) van familie Albring uit Drouwenermond (Dr.) ging er met het kampioenschap zwart jong vandoor.
De fraai gebouwde Drouner Cosmo 1836 (Alligator) van familie Albring uit Drouwenermond (Dr.) ging er met het kampioenschap zwart jong vandoor.

Zwart- en roodbonte Holsteinkoeien

De show werd afgetrapt door de rubrieken ‘jong’. Bij zwartbont waren er drie rubrieken, waarbij uiteindelijk de fraai gebouwde Drouner Cosmo 1836 (Alligator) van familie Albring uit Drouwenermond (Dr.) er met het kampioenschap vandoor ging. Het reservelint ging naar HBC Lambda Ilona van Schep Holsteins in Bergambacht (Z-H.)

Bij roodbont kreeg Noorder Splash P Vic van familie Schoonhoven uit Noordeinde (Gld.) het kampioenslint omgehangen. De vaars toonde de meeste kwaliteit en kwam zo net boven reservekampioen Willem’s Hoeve JMW Applause 28 van de combinatie Mets, Nuij en De Jong uit Buren (Gld.)

Direct op de vaarzenrubrieken volgden de middenklassekeuringen voor rood- en zwartbont. Net als bij de vaarzen ook hier drie rubrieken zwart- en twee rubrieken roodbont. Na een spannende strijd bleek de best geuierde in het zwartbonte veld toch de Heerenbrink Angelina van ALH Genetics en maatschap Steegink uit Okkenbroek (Ov.) Het reservekampioenschap was voor familie De Groot uit Everdingen (U.) met Bertha 211 (Stantons Chief).

Bij roodbont was het kampioenschap midden een prooi voor Twente Dairies Incredibull Mel van familie Tijhuis in Hooghalen (Dr.) De beste koe van het veld bleef zo Topcross Jaan 668 van familie Jacobi uit Garijp (Fr.) voor.

Bij roodbont was het kampioenschap midden een prooi voor Twente Dairies Incredibull Mel van familie Tijhuis in Hooghalen (Dr.)  Aan het eind van de dag werd zij ook algemeen kampioen roodbont.
Bij roodbont was het kampioenschap midden een prooi voor Twente Dairies Incredibull Mel van familie Tijhuis in Hooghalen (Dr.) Aan het eind van de dag werd zij ook algemeen kampioen roodbont.

De bedrijfscollecties

Na de dochtergroepenpresentaties van Woody en Jacuzzi (CRV) en Mitchell (AI Total) volgden de bedrijfscollecties. De beide buitenlandse juryleden vonden het een eer deze groepen te mogen jureren. Vooral omdat bedrijfscollecties steeds minder voorkomen op de shows, maar juist wel de fokkracht in de breedte van een bedrijf tonen. Bij zwartbont werd de groep van maatschap Steegink uit Okkenbroek als beste beoordeeld, met de kersverse kampioen midden als eerste koe. Bij roodbont ging familie Pinkert uit Markelo (Ov.) met het erelint naar huis.

De oudere koeien mochten de individuele keuring afsluiten. Bij zowel rood- als zwartbont werd aansluitend ook nog een ’productieklasse’ getoond met koeien die minimaal 75.000 kilo melk levensproductie hebben gerealiseerd. ‘Bewezen producentes en dat zijn de koeien die je graag in je stal wilt hebben,’ zo formuleerde de jury. Bij zwartbont was de winst in deze productieklasse voor Zwaantje 103. De vijfdekalfskoe van familie Van der Ploeg uit Wergea (Fr.) heeft al ruim 77.000 kilo melk gegeven en laat nauwelijks slijtage zien.

De oudste koe van het veld, Irma 68 (Curtis), had nog maar amper de productierubriek op haar naam geschreven en pakte ze op 13-jarige leeftijd ook het kampioenschap. Zo mag eigenaar Vosman uit Wierden (Ov.) ook deze trofee mee naar huis nemen.
De oudste koe van het veld, Irma 68 (Curtis), had nog maar amper de productierubriek op haar naam geschreven en pakte ze op 13-jarige leeftijd ook het kampioenschap. Zo mag eigenaar Vosman uit Wierden (Ov.) ook deze trofee mee naar huis nemen.

Oudste koe pakt kampioenschap

Bij roodbont mochten de twee deelnemende koeien van de productierubriek meedraaien in de kampioenskeuring roodbont oud. De oudste koe van het veld, Irma 68 (Curtis), had nog maar amper de productierubriek op haar naam geschreven en pakte op 13-jarige leeftijd ook het kampioenschap. En zo mag eigenaar Vosman uit Wierden (Ov.) de trofee mee naar huis nemen. Het reservelint was voor familie Steegink uit Holten (Ov.) met Niemeijers Johanna 39.

Bij zwartbont vond ook de ontknoping plaats. Het kampioenschap ging naar de koe die kracht en melktype het best combineerde. En dat was Topcross Janice 1 van maatschap Jacobi uit Garijp (Fr.) Het reservekampioenschap ging in de tas van familie Bons in Ottoland (Z-H.) met Dempsey-dochter Bons-Holsteins Roza 76.

Aan het einde van de show volgt traditioneel het defilé. Dan worden ook de algemeen kampioen rood en zwartbont aangewezen. Die eer viel te beurt aan beide middenklasse kampioenen. Voor Angelina van Steegink betekende dat de tweede titel op rij, want vorig jaar wist deze heel goede koe de HHH show ook al op haar naam te schrijven.

De kampioenskeuringen worden steeds in sfeervol rood (voor roodbont) en blauw licht (voor zwartbont) gehouden.

Zwaantje 103, de vijfde kalfskoe van familie Van der Ploeg uit Wergea (Fr.) heeft al ruim 77.000 kilo melk gegeven en laat nauwelijks slijtage zien. Zo wint ze de productieklasse zwartbont.

Bij de vaarzen roodbont mocht Noorder Splash P Vic van familie Schoonhoven uit Noordeinde (Gld.) het kampioenslint omhangen.

De rubrieksgroep zwartbont oud met Topcross Janice 1 van maatschap Jacobi uit Garijp (Fr.) op kop.

De bedrijfscollecties zijn steeds weer een interessant onderdeel van de HHH show. - Foto's: Boerderij

De best geuierde Heerenbrink Angelina van ALH Genetics en maatschap Steegink uit Okkenbroek (Ov.) bleek de allerbeste in het zwartbonte veld en werd kampioen midden en algemeen kampioen zwartbont. En dat was voor de tweede keer op rij na de winst in 2022.

Beheer
WP Admin