PluimveeNieuws

Coöperatie Biomeerwaarde Ei opgericht

Barneveld – De coöperatie Biomeerwaarde Ei is donderdag definitief opgericht. Volgens initiatiefnemer Wim Thomassen vallen er zo’n 750.000 biologische legkippen de coöperatie. Dat zou betekenen dat de nieuwe coöperatie een marktaandeel heeft van ruim 50 procent.

Thomassen heeft echter nog niet exact in beeld hoeveel leden de nieuwe coöperatie telt. “We hopen op 1 september exact in beeld te hebben hoeveel leden we hebben en wat ons marktaandeel is.” Thomassen is tijdens de oprichtingsvergadering in het Pluimveemuseum in Barneveld benoemd als directeur van de nieuwe coöperatie. Pluimveehouder Johan Verbeek uit Renswoude is benoemd als voorzitter van het coöperatiebestuur.

De nieuwe coöperatie wil een betere prijs realiseren voor biologische eieren. Door te gaan werken met een wintertoeslag en een zomerkorting voor eieren hoopt de coöperatie een wijziging in het productiepatroon te realiseren, zodat de productie in de zomer wat minder wordt en in de winter wat meer. Ook worden de coöperatieve eieren op één centrale plaats gesorteerd, bij Eicom in Barneveld.

Thomassen is ook voorzitter van de leveranciersvereniging Biomeerwaarde kip. Deze vereniging streeft ernaar om een goede prijs te beuren voor de uitgelegde biologische legkippen. Dit gebeurt door het aanbod te bundelen en te verkopen aan de hoogste bieder. Via deze leveranciersvereniging wordt zo’n driekwart van de uitgelegde biologische legkippen, 1 miljoen stuks, op de markt gebracht.

Beheer
WP Admin