Zuivel werd ruim 18% duurder. - Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

Consument betaalt fors meer voor zuivel en vlees

De Nederlandse consument betaalt voor voeding 13,1% meer dan een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendmaakte op dinsdag 6 september.

De forse prijsstijging bij voeding draagt bij aan de hoogste inflatie ooit in Nederland. In augustus nam de geldontwaarding toe tot 12%. De grootste bijdrage aan de inflatie wordt geleverd door de extreem hoge energieprijzen.

Sinds begin dit jaar gingen de consumentenprijzen van voedingsmiddelen elke maand omhoog. Gemiddeld met zo’n 1,5% per maand. Daarmee is voeding dit jaar al bijna 12% duurder geworden dan de traditionele dure feestmaand december.

Lees verder onder de grafiek

Oliën en vetten sterkst in prijs gestegen

Plantaardige oliën en vetten zijn daarbij het sterkst in prijs gestegen. De gemiddelde prijs van deze producten ligt ruim een derde hoger dan vorig jaar. Daarna volgen zuivel en vlees met de sterkste prijsstijgingen. Zuivel is ruim 18% in prijs verhoogd en vlees werd 17% duurder. Rundvlees ligt al drie maanden ruim een kwart hoger in prijs dan vorig jaar. Bij varkensvlees is het prijsverschil met vorig jaar licht gezakt tot net onder de 15%. Pluimveevlees is ruim 18% duurder dan in 2021.

In augustus werden vooral pastaproducten duurder, meldt het CBS. In een maand tijd stegen de prijzen in deze categorie met bijna 6%. Daarmee zijn pastaproducten 26,7% duurder dan een jaar geleden. Het is wel een beetje hollen of stilstaan wat de prijzen voor pasta betreft. Zo nu en dan worden de prijzen van deze producten ineens met zo’n 5% verhoogd om een maand later de prijzen stabiel te houden of zelfs te verlagen. Vorig jaar was dat ook al het geval. Over heel 2021 bleef de prijsstijging uiteindelijk beperkt tot 0,6%


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin