China heeft aangekondigd de eigen productie van sojabonen te stimuleren met subsidie. - Foto: Marten Sandburg AkkerbouwNieuws

China stimuleert sojabonenproductie met subsidie

China heeft aangekondigd de eigen productie van sojabonen te stimuleren met subsidie. Het land bouwt de maisproductie juist af.

De belangrijkste Chinese graanproducerende provincie neemt hiermee een nieuwe maatregel aan om de maisproductie te verlagen. De maisproductie is de laatste jaren te groot en te duur geworden. De verwachting is dat zo’n 433.000 hectare mais wordt omgezet naar sojabonen, wat neerkomt op ongeveer 6,5% van het huidige soja-areaal in China. De Chinese overheidsinstantie, de National Development and Reform Commission, wil de productie van sojabonen verhogen naar 18,9 miljoen ton in 2020. Dat houdt een verhoging van 56% in vergeleken met de productie in 2014.

China is de grootste importeur van sojabonen in de wereld. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA verwacht dat China dit seizoen 87 miljoen ton sojabonen importeert, bij een eigen sojaproductie van 12,2 miljoen ton.

Enorme maisvoorraad

Naast de hoge productie is de maisvoorraad enorm. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw staan de eindvoorraden van mais in China voor seizoen 2015/’16 op 111 miljoen ton. Dat is meer dan de helft van de wereldvoorraad. Zowel de opkoop als opslag is te duur geworden, waardoor China de maisproductie afbouwt.

Beheer
WP Admin