Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1964: Buiten spelen met pallet, paal en baksteen

Kinderen op een boerenbedrijf vermaken zich met wat er te vinden is. En dat is heel gezond.

Foto: Misset
Foto: Misset

Deze foto uit 1964 stond destijds bij een verhaal over buiten spelen. Weer of geen weer, boerenkinderen waren buiten te vinden, ze vermaakten zich altijd wel. Hip en verantwoord speelgoed was niet nodig, met wat oude weidepalen, een pallet, stukje touw en bij elkaar gescharrelde bakstenen bouwden ze hutten, voertuigen, fantasiestallen en wat al niet meer. Vies worden hoorde erbij.

Belang van buiten spelen

Destijds werd het belang van buiten spelen flink onderstreept en dan met name spelen in een natuurlijke omgeving met veel groen. Dat stimuleerde de creativiteit van het kinderbrein, het was goed voor de sociale ontwikkeling en het stimuleerde de motorische ontwikkeling, ofwel het vermogen om te bewegen.

Nu kan vrijwel elk kind wel bewegen, maar onderzoekers stipten aan dat er een fijne motoriek is, dat zijn meestal bewegingen die je met je handen doet. Daarnaast is er een grove motoriek, bewegingen die je met je benen en je hele lichaam uitvoert. Buiten spelen zou de ontwikkeling van beide stimuleren en dan vooral buiten spelen in een natuurlijke omgeving, met groen en bomen.

Er waren heel wat ouders van boerderijkinderen die dat met die fijne motoriek niet zo zagen gebeuren. Klimmen, fietsen, sjouwen, rennen, ja, dat alles was dik in orde. Maar zonder morsen een beker melk leegdrinken, was heel andere koek. Het kwam uiteindelijk allemaal goed, het kostte alleen wat meer tijd dan die grove motoriek.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.