Een auto wordt gedesinfecteerd nadat deze op een varkensboerderij is geweest in het Duitse district Emsland. - Foto: ANP VarkensNieuws

Brussel wijst Duits verzoek om opheffen AVP-beperkingen af

De Europese Commissie heeft het Duitse verzoek om de AVP-beperkingen eerder op te heffen afgewezen. Varkensboeren in Emsland blijven daardoor zitten met bomvolle stallen.

De Europese Commissie heeft het verzoek afgewezen om de beperkingen door Afrikaanse varkenspest (AVP) in het Duitse district Emsland eerder op te heffen. Dat laat het landelijke ministerie van Landbouw in Duitsland weten.

Het federale ministerie heeft samen met het ministerie van de deelstaat Nedersaksen het verzoek ingediend. De Europese commissie zegt dat de epidemiologische situatie in Duitsland is verslechterd, omdat in diverse windstreken het virus is opgedoken. In het oosten, maar ook zuidelijk in de deelstaat Baden-Württemberg en begin juli dus in Nedersaksen, vlak over de Nederlandse grens, in het district Emsland. Volgens de Europese Commissie betekent dit dat er een verhoogd risico is op ziekteoverdracht.

Afzet van vlees problematisch

De beperkingen duren nu tot half oktober. Voor de varkenshouders in het beperkingsgebied is dit slecht nieuws. Die blijven zitten met propvolle stallen omdat de vleesbedrijven heel terughoudend zijn in het slachten en verwerken van dieren uit het beperkingsgebied. Vooral de afzet van het vlees afkomstig van varkens uit het beperkingsgebied is een probleem. Dit moet behandeld zijn voor het op de markt wordt gebracht. Na deze bewerking kan de vleesindustrie er niets mee, wordt gezegd. Volgens de overheden is het vlees echter veilig te consumeren.

Tienduizenden zware varkens in stallen

Op de 300 honderd varkensbedrijven in het beperkingsgebied liggen tienduizenden slachtrijpe varkens in de stallen. De Duitse belangenbehartiger voor de varkenshouderij, ISN, is zeer verbolgen over het Brusselse besluit en vindt dat de federale minister persoonlijk naar Brussel moet om de commissie op andere gedachten te brengen. De varkenshouders zijn uiteindelijk de dupe van alles, betoogt de ISN.

Beheer
WP Admin