Foto: ANP PluimveeNieuws

Britten onderzoeken uitbraak vogelgriep

Een consortium van Britse wetenschappers gaat onderzoeken hoe uitbraken van vogelgriep beter bestreden en waar mogelijk voorkomen kunnen worden.

Het team heeft daartoe € 1,7 miljoen subsidie ontvangen van de instelling voor bio-onderzoek BBSRC en het plattelandsministerie Defra.

Ook het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen maanden getroffen door de grootste en meest langdurige uitbraak van hoogpathogene vogelgriep ooit. In totaal zijn meer dan honderd besmettingen gemeld, de laatste deze week nog. De uitbraak is ook eerder begonnen dan in voorgaande jaren en heeft geleid tot een langdurige ophokplicht voor pluimvee.

Nieuwe strategieën

De dier- en plantgeneeskundige dienst APHA heeft daarom acht wetenschappers bijeen gebracht om nieuwe strategieën op te stellen om toekomstige uitbraken het hoofd te bieden. “De hoop is dat het consortium nieuwe manieren kan vinden om toekomstige uitbraken onder controle te houden. Dit is een belangrijke oppepper voor de Britse pluimveesector en de plattelandseconomie die ernstige verstoringen hebben ervaren van de uitbraak van dit jaar”, aldus APHA.

Het consortium gaat onder meer onderzoeken waarom de huidige virusvariant zorgt voor grotere en langere uitbraken, hoe de transmissie en besmetting werkt bij verschillende vogelpopulaties en hoe het virus wordt overgedragen van wilde vogels naar ‘boeren-pluimvee’. Ook wordt gekeken naar eventuele tekortkomingen in de huidige maatregelen op het gebied van de bioveiligheid en hoe die dan verbeterd kunnen worden. De wetenschappers moeten ook bekijken hoe eventuele overdracht van dier op mens, met een mogelijke pandemie als gevolg, voorkomen kan worden.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin