Foto: Herbert Wiggerman BoerenlevenAchtergrond

Boerin Lianne: even slikken voor mijn schoonouders

Lianne leerde een boerenzoon kennen. Ze zei hem meteen: ik ga hier niet weg. En dus kwam hij naar haar.

Lianne van Houwelingen - Schaap (25) is getrouwd met Lennart (28). Ze wonen in Eemdijk (U.) en hebben samen met haar ouders een maatschap met 180 melkkoeien. Er is een neventak met koeknuffelen, genaamd Knuffelkoe-enzo. - Foto's: Herbert Wiggerman

Lianne van Houwelingen – Schaap (25) is getrouwd met Lennart (28). Ze wonen in Eemdijk (U.) en hebben samen met haar ouders een maatschap met 180 melkkoeien. Er is een neventak met koeknuffelen, genaamd Knuffelkoe-enzo. – Foto’s: Herbert Wiggerman

Een paar jaar geleden stond Lianne in Boerderij in de rubriek De opvolger. Want dat zij het ouderlijk bedrijf wilde overnemen, stond voor haar vast. Toen ze boerenzoon Lennart leerde kennen, gaf ze het hem meteen mee: ik ga hier niet weg. En dus kwam hij naar haar. Anderhalf jaar geleden trouwden ze. “Lennart heeft ook in de rubriek De opvolger gestaan, hij had ook plannen om het bedrijf thuis over te nemen. Dat hij hierheen verhuisde, was voor mijn schoonouders best even slikken maar inmiddels zien ze ook de voordelen. Ze hebben een heleboel vrijheid gekregen, kunnen veel makkelijker weg van de boerderij. En helemaal zonder vee zitten ze niet, ze fokken onze kalfjes op.”

Lianne zelf werkte thuis altijd al veel mee en is dat blijven doen al is haar daginvulling sinds ze getrouwd is, wel ‘diverser’ geworden. “Ik maak nu ook het huis schoon, en meestal kook ik.”

Lees verder onder de foto‘s.

De neventak van het bedrijf vergt meer tijd dan je zou denken, vooral op gebied van administratie, afspraken bevestigen, voorbereidingen, mailen, et cetera.

De neventak van het bedrijf vergt meer tijd dan je zou denken, vooral op gebied van administratie, afspraken bevestigen, voorbereidingen, mailen, et cetera.

Werkverdeling

Een andere verandering is de invoering van een vrije zondag. “De ene zondag werken Lennart en ik, de andere zondag mijn ouders. Dan hebben wij ook echt vrij. Ik waardeer de vrijheid die mijn ouders ons geven enorm al kan ik het niet laten om ’s avonds nog even de stal in te gaan. Even die lucht opsnuiven.”

Op de andere dagen verdelen ze het werk. Insemineren doet Lianne afwisselend met haar moeder, het voeren van de jonge kalfjes doet ze veelal zelf en als het even kan, melkt ze ’s avonds. “Na een dag lesgeven, is het fijn om in de melkput je hoofd leeg te maken.”

En dan is er nog het koeknuffelen, de neventak die ze met hulp van haar moeder in 2016 opzette. “Je ziet het niet zo, maar er komt veel bij kijken. Afspraken bevestigen, bellen, mailen, boekingen doen. Het is meer werk dan je zo op het eerste gezicht zou zeggen.”

Lianne is ook docent veehouderij aan Aeres Hogeschool in Dronten. Vanwege de coronacrisis, én vanwege haar zwangerschap, geeft ze momenteel online les vanuit huis.

Lianne is ook docent veehouderij aan Aeres Hogeschool in Dronten. Vanwege de coronacrisis, én vanwege haar zwangerschap, geeft ze momenteel online les vanuit huis.

Voorlichting

Er zat bij de start van koeknuffelen niet echt een idee achter. Via Facebook kwamen er regelmatig vragen of ze ook kinderfeestjes op de boerderij organiseerden. “Dat zijn we toen gaan doen, maar na een paar jaar wilde ik me toch liever richten op volwassenen. Hen wilde ik uitleggen hoe het boerenwerk er echt aan toe gaat en waarom we dingen op een bepaalde manier doen.” Lianne lacht als ze vertelt over de vragen die ze krijgt over dingen die voor een boer zó normaal zijn maar voor een burger kennelijk niet. “Zo vroeg iemand eens waarom onze koeien ’s winters niet in de wei lopen. Nou, omdat er dan geen gras groeit.”

De gesprekken die ze via de neventak heeft, stemmen haar vrolijk. “Al die verschillende mensen, ik vind dat zó leuk. En daardoor besef ik ook dat er veel mensen zijn die echt geen idee hebben hoe het leven buiten de stad is. Sommige komen hier in een witte broek nadat ik had gezegd dat ze het best praktische kleding aan kunnen doen. Dat vind ik wel humor.”

Het koeknuffelen gaat ook in coronatijd door. “In kleine groepjes mag het en ook al is het veel werk, ik heb altijd een goed gevoel als mensen naar huis gaan met een positief beeld.”

Lianne met echtgenoot Lennart (r) en erfbezoek met mondkapje. De cortonacrisis is overal merkbaar.

Lianne met echtgenoot Lennart (r) en erfbezoek met mondkapje. De cortonacrisis is overal merkbaar.

Docent veehouderij

Informatie overbrengen doet ze niet alleen op het bedrijf maar ook als docent veehouderij. “Mijn ouders hebben altijd gezegd: ga eerst voor een baas werken voor je zelf baas wordt. Dat vind ik ook. Als je meteen vanaf school thuis aan de slag gaat, kun je makkelijk vergeten dat je ook naar anderen moet luisteren om inzichten en ideeën op te doen.” In haar werk, komt ze wat dat betreft volop aan haar trekken. “Ik leer de studenten veel, maar zij mij ook. Wij boeren hier in het veenweidegebied, ik heb geen ervaring met zandgrond maar daarover hoor ik van de leerlingen veel. En als we ervaringen uitwisselen over geboortes, heeft iedereen weleens iets aparts meegemaakt. Daarbij vertel ik eerlijk dat er bij ons ook weleens wat misgaat. Dat wordt gewaardeerd.”

Lesgeven wil ze blijven doen, ook als de baby er is. Het koeknuffelen en haar werk op het bedrijf gaan wat haar betreft eveneens gewoon door. “Ik heb nooit een ander leven gekend, maar ik geniet van de vrijheid en ik ben me erg bewust van de schoonheid van de natuur. “De bomen die verkleuren, een nestje jonge poesjes, dat soort dingen. Samen met Lennart geniet ik van dat alles, ik zou geen ander leven willen dan dit.”

Het voeren van kalfjes en jongvee is een taak die Lianne op zich neemt.

Het voeren van kalfjes en jongvee is een taak die Lianne op zich neemt.

‘Ik ben zwanger, dus extra voorzichtig vanwege corona’

Lianne van Houwelingen-Schaap (25) is getrouwd met Lennart (28). Ze wonen in Eemdijk (U.), en verwachten hun eerste kindje. Er is een neventak met koeknuffelen, genaamd Knuffelkoe-enzo en Lianne is ook parttime docent Veehouderij bij Aeres Hogeschool in Dronten. Momenteel geeft ze vanwege corona volledig online les. “Ik ben extra voorzichtig nu ik zwanger ben, maar ook omdat mijn opa en oma hier op het erf wonen. Ze zijn 83 en 86 jaar en ik moet er niet aan denken dat ze besmet raken.”

Welke bladen lees je?
“Ik lees vooral boeken, en dan met name thrillers. Net heb ik voor de tweede keer De Kraamhulp gelezen, van Esther Verhoef. Ik vind het echt een fantastisch verhaal.“

Wat voor opleiding heb je gevolgd?
“Dier- en Veehouderij aan Aeres Hogeschool in Dronten, de kopopleiding Educatie en Kennismanagement en een master Educational Needs.“

Wie zou je weleens willen ontmoeten?
“Ik weet niemand. In 2017 heb ik een gesprek gehad met de koning en koningin, dat was enorm bijzonder en ook wel echt een ‘once in a lifetime-moment’.“

Wat voor auto rijd je?
“Een Opel Corsa, een heel oude. Op de achterkant zit een sticker met ‘Trots om koeienboer te zijn.’ Die heb ik er op mijn 18e opgeplakt maar het is nog steeds waar.“

Wat is je favoriete tv-programma?
“Wie is de Mol. Ik ben al vanaf het eerste seizoen fan en als het even kan, blijf ik ervoor thuis. Lukt dat niet, dan kijk ik het altijd terug. Ik ben een echte molloot.”

Tussen alle werkzaamheden door is er ook tijd voor ontspanning. Lianne heeft een paard en gaat in haar vrije uren graag rijden.

Tussen alle werkzaamheden door is er ook tijd voor ontspanning. Lianne heeft een paard en gaat in haar vrije uren graag rijden.

Dit is een artikel in de Boerenleven-rubriek 'Boerin'. Meer verhalen uit deze rubriek vind je hier.

Beheer
WP Admin