Carla de Bruijckere-Vercraeije (58) heeft samen met haar man in het Zeeuws-Vlaamse Aardenburg een akkerbouw- en pluimveebedrijf. - Foto's: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Boerin Carla: ‘Samen genieten van elke dag’

Carla de Bruijckere-Vercraeije kijkt terug op een ellendig jaar. Haar man André werd ernstig ziek. Ondanks de onzekere toekomst staat ze positief in het leven.

“Kijk, dit is toch wel een mooie manier van kippen houden hè.” Terwijl de biologische leghennen de buitenuitloop betreden, verschijnt er een lach op het gezicht van Carla de Bruijckere-Vercraeije. Ze geniet er zichtbaar van dat haar dieren weer iedere dag naar buiten mogen. Tussen 23 oktober en 6 juli moesten ze vanwege vogelgriepdreiging nog verplicht opgehokt blijven.

Besmet met coronavirus

Carla weet ook wat het is om in quarantaine te zitten. In de donkere dagen voor kerst raakten zij en haar man André besmet met het coronavirus. “We hadden milde klachten. Via FaceTime onderhielden we contact met onze kinderen en kleinkinderen. Ik hoop zo dat we dit jaar weer gewoon met z’n allen kerst kunnen vieren.”

Carla en André kijken terug op een uiterst bewogen jaar. Als corona vorig jaar de wereld op z’n kop zet, zitten zij voor hun idee al in een achtbaan. In het najaar van 2019 bekruipt Carla het gevoel dat er iets met André aan de hand is. “Hij was wat down en reageerde soms wat kortaf. Ik kon de vinger er niet op leggen.”

Naast de dagelijkse gang van zaken op hun bedrijf is Carla op dat moment ook druk met het verzorgen van haar doodzieke vader Arnold Vercraeije. “Ik ging iedere dag naar hem toe.” Hij overlijdt op 19 december 2019 op 87-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Tumor in hoofd

Nadien begint Carla zich steeds meer zorgen te maken om André. “Op een gegeven moment wist hij niet meer hoe hij de stalcomputer moest bedienen. Toen wist ik dat het foute boel was.”

In het voorjaar van 2020 wordt duidelijk wat André mankeert. In zijn hoofd bevindt zich een tumor van tien bij vijf centimeter. Ondanks deze harde diagnose zitten André en Carla niet bij de pakken neer. ‘Hier komen we samen doorheen’, zo denkt Carla meteen. “André is altijd positief geweest over zijn herstel. Dat heeft me enorm gesterkt.”

De tumor blijkt operabel en wordt in juni 2020 voor 75 % verwijderd. Dat gebeurt tijdens een zestien uur durende operatie in het Universitair Ziekenhuis in Gent. André moet na de ingreep vijftien dagen in het ziekenhuis blijven. Carla pendelt dagelijks een uur op en neer om bij haar man te zijn. Na de ziekenhuisopname wacht een revalidatietraject van twee maanden in Goes, waarbij André alleen in de weekenden thuis verblijft. “Het bedrijf is zijn levenswerk. De kippen zijn z’n lust en z’n leven. Het afscheid viel hem iedere week weer zwaar.”

Lees verder onder de foto.

Carla samen met haar man André (62).
Carla samen met haar man André (62).

Hulp van derden

Met hulp van familie, vrienden en buren runt Carla in die periode het bedrijf. Erfbetreders intensiveren het contact. De vele steun doet haar ontzettend goed. “Vriendinnen kwamen eten brengen en letten op me.”

Carla put kracht uit André’s positivisme en herstel. Met alle mensen om zich heen lukt het haar om door te gaan. “Natuurlijk was het niet altijd makkelijk, ook niet voor onze drie kinderen.”

Met dank aan de revalidatie en logopedie is André’s spraakvermogen na de operatie met sprongen vooruitgegaan. Lezen en concentreren blijft moeilijk. Carla – die de boekhouding altijd al deed – neemt meer organisatorische taken op zich. “Voorheen onderhield André de contacten met erfbetreders. Nu vindt hij het prettig en fijn als ik daar ook bij aanschuif.”

De toekomst is onzeker. Het is de vraag of en wanneer de tumor weer gaat groeien. “Afgelopen najaar heeft André in Gent 30 bestralingen ondergaan. Sindsdien moeten we iedere vier maanden voor controle naar het ziekenhuis. Dat is iedere keer weer spannend.”

Carla en André genieten van iedere dag. Ze hopen dat ze samen nog jaren voor hun dieren mogen zorgen. “De tegenspoed heeft ons nog dichter bij elkaar gebracht. Je leert relativeren en gaat kleine dingen meer waarderen. Zo vinden we het heerlijk om op zondagmiddag een fietstochtje te maken en een terrasje te pakken.”

Muziek biedt troost en zorgt tegelijk voor energie. Tijdens hun werkzaamheden in de stal en het eierlokaal luisteren Carla en André altijd naar hun favoriete zender Sky Radio. Zo nu en dan komt het nummer ‘Roller Coaster’ van Danny Vera voorbij. Na alles wat ze samen meemaakten laat deze plaat hen niet onberoerd. “Dat is echt ons liedje geworden. Het heeft voor ons een speciale betekenis gekregen.”

André en Carla aan het werk in het eierlokaal.
André en Carla aan het werk in het eierlokaal.

Dit is een artikel in de Boerenleven-rubriek 'Boerin'. Meer verhalen uit deze rubriek vind je hier.

Beheer
WP Admin