Een luchtopname van het boerenprotest afgelopen vrijdag in Genk (BE). - Foto: ANP / Belga / Eric Lalmand AlgemeenNieuws

Boerenprotest in Haarlem en elders in Europa

De boeren die vandaag voor het provinciehuis in Haarlem actie voerden zijn inmiddels weer vertrokken. Elders in Europa lieten boeren ook van zich horen. In België gaan de supermarkten meer voor rundvlees betalen en in Frankrijk blokkeerde de militante boerenbond Confédération Paysanne (CP) een vestiging van Avril om de vermeende dubbelrol van FNSEA-voorzitter Arnaud Rousseau.

In het provinciehuis van Haarlem overhandigden de actievoerders een pamflet met eisen aan gedeputeerden van de BoerBurgerBeweging en GroenLinks. De boeren protesteerden onder meer tegen nieuwe Europese regels over het uitrijden van mest. Gedeputeerden van de provincie Noord-Holland tonen begrip voor de noodkreet van boeren tijdens een bijeenkomst in het provinciehuis in Haarlem.

Pamflet met 10 eisen

Landbouwgedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB) en zijn collega Rosan Kocken (natuur, landschap en waterkwaliteit, GroenLinks) namen daar een pamflet met tien eisen in ontvangst van LTO Noord, Boeren in Actie, Hollands Agrarisch Jongeren Kontakt en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond.

Kocken wees op de politieke afstand tussen GroenLinks en de BBB, maar onderschreef “volledig de wens voor een toekomstbestendige landbouw. Maar de natuur vraagt dingen van ons, daar moeten we een balans in vinden. Heel goed dat we met elkaar in gesprek zijn. Ik begrijp de urgentie.” Beemsterboer vond het “indrukwekkend” de naar schatting ruim 120 trekkers aan te zien komen rijden. “De frustratie is voelbaar en die begrijp ik ook.” Hij roemde de “keurig” verlopen actie. “Daarmee oogst je respect.”

De BBB-gedeputeerde zei de onzekerheid rond stikstof, PAS-melders en mestverwerking te begrijpen. “Ontzettend veel zaken liggen bij Europa en de landelijke overheid. Daar weten we zaken te agenderen, maar dat kan veel tijd vergen. Maar wij werken als provincie ook aan mogelijke oplossingen door het uitblijven van landelijk beleid.”

Hij kreeg applaus toen hij beloofde de zorgen van de boeren en hun belangenorganisaties over te brengen naar de landelijke politiek en Europa. Zijn collega Kocken benadrukte de noodzaak van “fatsoenlijke betaling” voor natuurbeheer door boeren. “Zo komen we snel bij elkaar. Als jij iets levert waar de maatschappij om vraagt, dan moet je daarvoor worden betaald. Ik denk dat we een heel eind moeten kunnen komen.”

‘Tot aan de nek in de mest’

Een bestuurder van boerenbelangenorganisatie LTO Noord bedankte de provincie voor de “gastvrije ontvangst”. Volgens de organisatie staat bij sommige veehouders “de mest letterlijk aan de lippen. We hebben jullie als provincie nodig om het nationale en Europese beleid te veranderen”.

“We weten dat de provincie niet direct veel voor ons kan doen, het is een symbolische actie”, vulde een LTO-woordvoerder aan. “Het is voor het eerst dat agrarische organisaties in de provincie de handen ineenslaan en hun stem laten horen. We hebben de provincie nodig om politici in Den Haag en Brussel te beïnvloeden.”

Veehouder Jos Stuijt uit Wijdewormer uitte een noodkreet. “Stop met het wegtreiteren van de boeren. De nood is zo hoog dat het water ons aan de lippen staat. We pikken het niet meer. Ons verdienmodel is gehalveerd.” Volgens hem heeft de overheid in Den Haag de boel “verkloot” en moeten daardoor honderdduizenden koeien naar de slacht. “Waar is het verdienmodel? Stop met wat niet haalbaar is. Stop met het veranderen van de landbouw, de boeren zijn allang de duurzaamste van de wereld, waar iedereen jaloers op is.”

Supermarkten in België betalen slachthuizen meer

De grote supermarkten in België gaan meer betalen aan de slachthuizen voor rundvlees. Ze reageren zo op de recente boerenprotesten. De exacte prijsverhoging wordt niet bekendgemaakt, maar de Waalse landbouwfederatie FWA stelde eerder dat een stijging van 25% nodig is om de kosten te dekken. Supermarktketens zoals Colruyt, Delhaize, Aldi, Lidl, Carrefour, en Intermarché hebben gezegd meer te zullen betalen, waarbij Delhaize belooft deze verhoging niet door te berekenen aan de klant. Van de Nederlandse winkelbedrijven Jumbo en Albert Heijn is niets vernomen.

De boerenprotesten zijn aanleiding voor een Taskforce agrovoeding waarin de overheid, de landbouworganisaties en de supermarkten overleggen over marges en prijsvorming binnen de sector. Een idee is om stuntprijzen aan te pakken. De Vlaamse regering plant ook gesprekken met boerenbonden, met inbegrip van het mestplan.

Boeren dreigen dinsdag meer acties te voeren. Zij zijn ontevreden met de genoemde toezeggingen. De boeren dreigen onder meer de haven van Antwerpen met een blokkade van 24 uur af te sluiten.

Bedrijfsblokkade in Frankrijk

Leden van de militante boerenbond Confédération Paysanne (CP) hebben een vestiging van Avril geblokkeerd om te protesteren tegen de dubbele rol van FNSEA-voorzitter Arnaud Rousseau. De boeren bekritiseren de belangenverstrengeling vanwege Rousseau’s positie bij zowel FNSEA als Avril en uiten ontevredenheid over de regeringstoewijzingen na boerenprotesten. De CP strijdt tegen het liberalisme dat wordt gesymboliseerd door bedrijven zoals Avril.

Verenigd Koninkrijk: last van Brexit, Europa en handelsakkoorden

Britse boeren blokkeerden vrijdagavond de veerhaven van Dover met trekkers. Dit deden ze uit protest tegen de invoer van goedkope voedingswaren, maar ook uit protest tegen de verlaging van landbouwsubsidies na de Brexit. Ze eisen aandacht voor de nadelige effecten van nieuwe handelsakkoorden en het gebrek aan steun voor milieu- en natuurprestaties, wat hun financiële situatie extra bemoeilijkt.

De bijdragen over de boerenprotesten in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn van Ruud Peijs. De bijdrage over het boerenprotest in Haarlem is van het ANP.

 

Reacties

  1. In frankrijk stoppen tot 2030 40% van de melkveehouders. Zij gaan met pensioen en de jeugd wil niet echt gaan melken. Er komt een groot tekort aan melk en vlees in europa. Misschien dat poetin ons straks wat melk wil leveren?

Beheer
WP Admin