Foto: Erik van der Burgt AlgemeenNieuws

Boeren en tegenstanders van intensieve veehouderij sluiten convenant

Aanstaande vrijdag bieden boeren en omwonenden in het Brabantse Ulicoten, gemeente Baarle-Nassau, een convenant aan aan gedeputeerde Anne-Marie Spiering en wethouder Jan van Cranenbroek.

Het convenant heeft als doel de problemen tussen plaatselijke intensieve veehouderijen en omwonenden op te lossen. Sinds 2014 zijn er een reeks intensieve gesprekken en onderhandelingen tussen partijen geweest over de situatie rondom die intensieve veehouderij ter plaatse.

Convenant

Met het convenant is er volgens een woordvoerder van de gemeente Baarle-Nassau en de buurgemeenten Alphen-Chaam en Gilze-Rijen een oplossing gevonden voor het langslepende probleem rondom de vestiging van een drietal intensieve veehouderijen in het voormalige Landbouw Ontwikkelingsgebied Ulicoten. Tot voor kort stuitte de komst van die bedrijven op veel weerstand bij omwonenden, wat uitliep op juridische procedures. Op de verdere inhoud van het nu uitgewerkte convenant wil de gemeentelijke woordvoerder niet ingaan, vooruitlopend op de presentatie van vrijdag aanstaande. Vrijdagmiddag zullen alle betrokkenen in het plaatselijke dorpshuis een toelichting geven op het convenant.

Megastallen-Néé

Een van de sprekers is de – tot voor kort – felle tegenstander van grote intensieve veehouderijbedrijven, Sonja Borsboom, inwoner van Ulicoten en initiatiefnemer/woordvoerder van het burgerinitiatief ‘Megastallen-Néé’. Ruim vier jaar geleden was Borsboom nog van mening dat de intensieve veehouderij zeker met de helft teruggebracht moest worden ten behoeve van het milieu. Het burgerinitiatief verzette zich dan ook met hand en tand tegen iedere uitbreiding van veehouderijen in Noord-Brabant.

Toelichting

Naast Borsboom is ook Rudy Adams betrokken bij de totstandkoming van het convenant, ook hij zal een toelichting geven. Adams heeft een bedrijf met vleeskalveren en vleeskuikens die zijn bedrijfsverplaatsing gedwarsboomd zag door de actiegroep van Borsboom.

Behalve wethouder Van Cranenbroek en gedeputeerde Spiering zal ook Erica Bijl, adviseur bij DLV Bouw Milieu en Techniek aan het woord komen. Bijl heeft als procesbegeleider een belangrijke rol gespeeld bij het bij elkaar brengen van partijen.

Beheer
WP Admin