VarkensNieuws

Boer vooral gebaat bij denkhulp

De stapels adviezen die varkenshouders continu over zich krijgen vormen geen oplossing voor hun problemen. Echte oplossingen komen uit de boer zelf. Dat is de overtuiging van bedrijfscoach Paulien Hogenkamp.

De aanpak van Hogenkamp is erop gericht boeren een spiegel voor te houden en aan het denken te zetten.

Tijdens de algemene ledenvergadering van Varkens KI-Twenthe dinsdagavond deelde Hogenkamp haar visie voor het eerst met een groep varkenshouders. Dat vond ze best spannend. Voorheen waren haar adviezen vakinhoudelijk. Tegenwoordig richt ze zich op de ondernemer zelf om zo het bedrijf vooruit te helpen.

Het geven van adviezen aan varkenshouders gaf Hogenkamp na 10 jaar geen voldoening meer. “Ik schreef mooie rapporten, maar die leverden weinig op. Zodra de problemen met diarree waren opgelost, kwamen daar streptokokken voor terug. Het bleef altijd wat” Samen met een coach ging toen bij haarzelf te rade hoe ze het werk weer leuk kon maken.

Samen met de aanwezige varkenshouders maakte Hogenkamp een lijst van problemen waar de sector mee kampt: rendement, mest, draagvlak, diergezondheid, bedrijfsovername en arbeid. Veel van deze knelpunten zijn jaren oud en ze worden juist groter in plaats van kleiner.

Voor Hogenkamp geen advies meer dus. In plaats daarvan wil ze varkenshouders helpen denken, zodat de oplossingen voor problemen uit henzelf komen. Hogenkamp: “Eigen oplossingen zijn toekomstbestendiger. Een advies wat bij de ene varkenshouder werkt, doet bij zijn collega niets. En je bent toch ook geen ondernemer geworden om alleen adviezen van anderen op te volgen?”

De bedrijfscoach helpt varkenshouders die bijvoorbeeld voor een uitbreiding staan of het rendement willen verhogen. Door te vragen wat boeren echt willen, leidt dit volgens haar tot verrassende uitkomsten waar de varkenshouder zelf, zijn gezin en handelspartners allemaal blij van worden.

Beheer
WP Admin