André Hoogendijk, directeur BO Akkerbouw. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

BO Akkerbouw praat wel met Remkes, maar niet over stikstof

BO Akkerbouw wil het vooral hebben over de enorme hoeveelheid regels die op de akkerbouwsector af komt, en zaken als duurzame grondstoffen en koolstofopslag in de bodem onder de aandacht van het kabinet brengen.

De BO Akkerbouw wil wel aan tafel met het kabinet onder leiding van Remkes, maar zal zich niet uitlaten over het stikstofdossier. Dat is en blijft een issue tussen het kabinet en de boerenbelangenorganisaties, zegt directeur André Hoogendijk.

De BO Akkerbouw vertegenwoordigt zowel verwerkers van akkerbouwproducten als Avebe en Cosun als de primaire sector, via hun leden NAV en de vakgroep Akkerbouw van LTO.

Bij Remkes komen ook het toekomstperspectief van de landbouw en de invulling van het Nationaal Plan Landelijk Gebied (NPLG) te sprake, daar wil de brancheorganisatie graag haar zegje over doen. In dat laatste zitten namelijk ook de opgaven voor water en klimaat, wat voor de akkerbouwsector een grotere impact kan hebben in de toekomst dan de huidige stikstofproblematiek.

‘Tsunami van regels voor de akkerbouw’

Directeur Hoogendijk weet dat tijdens het eerste gesprek tussen Remkes en de boerenclubs, de akkerbouw niet of nauwelijks ten sprake is gekomen. Het ging voornamelijk over de veehouderij en stikstof. “Maar ook voor de akkerbouw zijn er genoeg onderwerpen om te bespreken, er komt een tsunami van regels op de sector af. Kijk bijvoorbeeld naar het 7e actieplan nitraat, daar gaan akkerbouwers al snel de gevolgen van merken en die willen we onder de aandacht brengen bij het kabinet.”

De bijeenkomst donderdag is daarbij ook een gelegenheid om de akkerbouwsector bij andere ministeries dan LNV (Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit) onder de aandacht te brengen, zegt Hoogendijk. Zo noemt hij de productie van bijvoorbeeld vlas en hennep als grondstof voor klimaatneutraal bouwmateriaal mogelijk interessant voor minister De Jonge van Wonen en Jetten van Klimaat. Deze beide ministers zijn donderdag niet aanwezig, maar premier Rutte en vicepremier Kaag moeten die boodschappen kunnen doorgeven, denkt Hoogendijk.

Agrifirm

Ook veevoerfabrikant Agrifirm zal donderdag aanschuiven bij Remkes. Eerder stelde de coöperatie als voorwaarde om eerst aan tafel te gaan met de belangenbehartigers van de primaire sector, ‘omdat het in eerste instantie gaat om de toekomst van de individuele boeren en telers’. Pas daarna wil Agrifirm zijn eigen visie delen, over de noodzaak van bescherming van het verdienmodel van boeren en de mogelijkheden die er liggen op gebied van innovatie.

Levensmiddelensector

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes vindt dat de levensmiddelensector geen verantwoordelijkheid neemt door niet in te gaan op zijn uitnodiging om te praten over het stikstofbeleid. “Ik hoor heel vaak heel mooie woorden over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar deze houding getuigt daar niet van.”

In eerste instantie zou supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) aanschuiven, maar maandag meldde de organisatie daar toch van af te zien. De koepel vindt het namelijk vooral van belang dat het kabinet en de boerenorganisaties eerst weer met elkaar in gesprek gaan om tot oplossingen te komen.

Ondanks het onbegrip van Remkes blijft de deur voor de levensmiddelensector wel openstaan. “Als die sector nog behoefte heeft aan een gesprek, dan komt er een gesprek.”

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Beheer
WP Admin