'Bioboeren uit de bocht met koper' AkkerbouwOpinie

‘Bioboeren uit de bocht met koper’

Het is een echt phytophthorajaar. Narigheid voor telers; voor gangbare maar vooral ook voor biologische. Zij kunnen de schimmelziekte praktisch niet bestrijden.

Slaat die toch toe, dan zit er weinig anders op dan met pijn in het hart zo snel mogelijk te rooien en genoegen te nemen met een halve oogst.

Helaas zien sommige bio-telers een andere ‘oplossing’: koper. Ze spuiten koperoxychloride. Dat is toegelaten als bladbemester, maar in veel hogere dosering werkt het ook tegen schimmels. Koperzouten zijn vanouds veelgebruikte middelen. Franse wijngaarden zien soms nog blauw van de ‘bordeause pap’. Maar in Nederland mag het niet. Koper is giftig en slecht voor het milieu. Gebruik ervan past niet bij de biologische gedachte en imago.

Skal kan niet handhaven

Helaas is het voor controle-instantie Skal ondoenlijk om het verbod te handhaven. Er zit een maas in de wet. Bioboeren zijn geen heilige boontjes. De verleiding is voor een aantal blijkbaar te groot. Dus is aanpassing van de regels nodig.

Naar het koper grijpen is een redding voor de korte termijn, voor de lange termijn is het slecht. Ten eerste omdat het vertrouwen van de consument erdoor wordt ondermijnd. En dat is de basis van het biologische businessmodel. Ten tweede verliest de bioboer het respect van gangbare telers die het toch al beu zijn om als viezerik te worden afgeschilderd tegenover hun eco-collega’s.

Beheer
WP Admin